In 2001 heeft Stichting Het Gebaar namens de Nederlandse regering aan slachtoffers van Japanse concentratiekampen een eenmalige uitkering uitbetaald van 1.822 Euro. Een groep mensen was het daar niet mee eens en richtte daarom in 2001 de SVJ op.
Rechtsvorm
Stichting
Inrichting van de organisatie
Het bestuur van de stichting bestaat anno 2009 uit:
drs.J.A.J.de Jong (voorzitter)
mevr.L.Sluijter (secretaris)
ir.J.H.Tulner (penningmeester)
Doelstelling
SV JAPPENKAMP stelt zich ten doel de belangen te behartigen van de vervolgingsslachtoffers - of hun nakomelingen indien de belangen zulks met zich mee brengen - die de Tweede Wereldoorlog in Japanse concentratiekampen of gevangenissen in het voormalig Nederlands-Indië of omringende landen hebben moeten doormaken.
Taken
SV JAPPENKAMP zet zich met al haar ter beschikking staande middelen in om te bewerkstelligen, dat er naast de uitkering van "Het Gebaar" ad € 1822,00, bestemd voor de hele Indische Gemeenschap, een schadevergoeding wordt toegekend aan de Vervolgingsslachtoffers van Japan, die als gevolg van hun internering 41 maanden inkomen hebben gederfd, terwijl bovendien have en goed, eigen huizen en eigen bedrijven totaal verloren gingen.
SV JAPPENKAMP zal de Nederlandse Regering kenbaar maken, dat Nederland zich niet langer kan onttrekken aan de verplichtingen t.a.v. landgenoten uit voormalig Nederlands-Indië. Japan blijft herstelbetalingen weigeren onder verwijzing naar het San Fransisco Vredesverdrag van 1951. Met de ondertekening hiervan hebben de Geallieerden, inclusief de Nederlandse regering, de slachtoffers van de Jappenkampen ernstige schade toegebracht. De regeringen van Australië, Canada, Engeland, Nieuw Zeeland en Noorwegen hebben uiteindelijk hun Jappenkampslachtoffers in 2000 en 2001 zelf gecompenseerd met bedragen tot ± € 18.000,- (± ƒ 40.000,-) per overlevende of erfgenaam. Het wordt de hoogste tijd dat de Nederlandse regering dit voorbeeld volgt.
SV JAPPENKAMP richt een oproep aan alle Jappenkamp slachtoffers, waar ook ter wereld, de Stichting financieel te steunen, opdat haar doelstellingen kunnen worden gerealiseerd. Ook de weduwe(naar) of een kind kan als plaatsvervanger een reeds overleden kampslachtoffer aanmelden, ook wanneer u zelf buitenkamper was.
SV JAPPENKAMP streeft ernaar - evenals dit voor de joodse en zigeuner vervolgingsslachtoffers van de Naziís het geval was - vererving te realiseren.