De toekenning van een compensatieregeling voor geïnterneerde Amerikanen van Japanse afkomst door de Amerikaanse regering en de stijgende onvrede dat de Nederlandse overheid geen adequate regeling had getroffen betreffende de positie van Nederlanders die na de Tweede Wereldoorlog uit voormalig Nederlands-Indië naar Nederland waren gekomen.
Rechtsvorm
Stichting
Inrichting van de organisatie
Het bestuur bestond anno 2009 uit:
J.F. van Wagtendonk (voorzitter)
E. van Renesse van Duivenbode (vice-voorzitter en tevens penningmeester)
Mevr. Dr. A.M. de Pijper (secretaris)
W.K. Lamain (bestuurslid NGO-liaison)
Ir. R. Breslau (lid)
Doelstelling
De Stichting heeft ten doel de behartiging van de belangen, zowel materieel als immaterieel, van al diegenen, die als Nederlandse en daarmee gelijkgestelde burgers en militairen, of hun directe nabestaanden tijdens de Tweede Wereldoorlog, door toedoen van en/of onder directe respectievelijk indirecte verantwoordelijkheid van de Japanse overheid, materiële en/of immateriële schade hebben geleden in het algemeen en door het gevangen houden in kampen en/of gevangenissen als krijgsgevangene, geïnterneerde of gedetineerde in het bijzonder.
Meer in het bijzonder is het doel der Stichting om met alle ten dienste staande wettige middelen de door Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog bedreven schending der mensenrechten in het algemeen in de openbaarheid te brengen en erkenning te verwerven voor daardoor toegebrachte materiële en/of psychische en fysieke schade, zowel als de gevolgen daarvan; alsmede de Japanse erkenning van den de aldus ontstane ereschuld jegens betrokkenen te bewerkstelligen, onder gelijktijdige verklaring van Japanse zijde in het licht daarvan in te zien, deze te moeten delgen middels financiële genoegdoening.
Taken
Richting Japan:
Het onder de aandacht brengen van de onderbelichte periode uit de eigen geschiedenis van Japan;
De Japanse regering wijzen op haar morele verantwoordelijkheid jegens de slachtoffers, onder meer door vanaf 1994 op iedere tweede dinsdag van de maand te demonstreren, waarbij steeds een petitie wordt aangeboden via de Japanse ambassadeur aan de Japanse minister-president. Daarin wordt Japan opgeroepen tot het uitspreken van excuses, ondersteund door het Japanse volk en uitgevaardigd door de Eerste Minister na unanieme goedkeuring door de Japanse volksvertegenwoordiging (de Diet); het geven van een financiële tegemoetkoming voor de geleden materiële en immateriële schade; en een onpartijdige en accurate omschrijving geven van de wijze waarop de Japanse militaire bezettingsmacht zich in ondermeer Nederlands-Indië tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft gedragen en die bovendien onderdeel dient te zijn van de geschiedenislessen op de Japanse middelbare en hogere scholen;
Gerechtelijke procedures starten om de doelstellingen te realiseren. Daartoe heeft de Stichting 8 vrijwilligers in staat gesteld, die Japan tot aan de Japanse Hoge Raad toe hebben aangeklaagd voor het schenden van mensenrechten. De cassatie is ongegrond verklaard vanwege de bepalingen van het San Francisco Vredesverdrag van 1951, waarin de individuele rechten van slachtoffers van de Japanse bezettingen in Zuid-Oost-Azië verbeurd zijn door ondermeer de Nederlandse regering.
Richting de Verenigde Naties:
Bij de Werkgroep voor Hedendaagse vormen van Slavernij te Genève pleiten voor het recht op rehabilitatie en compensatie aan slachtoffers van schendingen van mensenrechten en wijzen op de gevolgen van traumatische ervaringen in latere levensfasen;
In samenwerking met zusterorganisaties, de ILO (International Labour Organisation) en de andere NGO's, wijzen op de naleving van geratificeerde verdragen bij de ECOSOC.
Richting Nederland:
De Nederlandse regering wijzen op haar morele verplichtingen jegens oorlogsgetroffenen uit Nederlands-Indië;
De geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Zuid-Oost Azië onder de aandacht brengen van de Nederlandse bevolking.
Overige activiteiten:
De Stichting heeft een register aangelegd van ca. 100.000 aangemelde claimanten waarin nauwkeurig staat omschreven wat voor ervaringen men heeft ondergaan in de Japanse concentratiekampen of daarbuiten tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indié;
Het uitbrengen van het Nieuws Magazine. Hierin wordt elke vier maanden informatie over de activiteiten van de stichting gegeven;
Aandacht vragen voor zaken die de Indische Gemeenschap aangaan. Dit komt ondermeer tot uitdrukking in het lidmaatschap van het Indisch Platform (dat mede door de stichting is opgericht);
Personen waar nodig doorverwijzen naar de geëigende instanties;
Het onderhouden van contacten met nationale en internationale organisaties die zich bezig houden met mensenrechten, dan wel de gevolgen van oorlog in het bijzonder de Japanse bezetting;
Het organiseren van demonstraties, zoals in 2000 tijdens het bezoek van de Japanse keizer;
Goldsmann, N. (red.), Ooggetuigen van oorlog. Zestig verhalen van Nederlandse slachtoffers over Japanse terreur 1942-1945 (Den Haag 2005).
Huisman-Helmig, D. (red.), Japanse ereschulden in woord en beeld 1990/1991 (Den Haag 1992).
Verder geeft de Stichting vanaf 1991 drie à viermaal per jaar een Nieuwsbrief – sinds 1992 Nieuws Magazine geheten – uit.
Overige publicaties:
Erinkveld, S., Een voortdurend verleden. De Stichting Japanse Ereschulden en het omgaan met een kampverleden (1990-1994) (Utrecht 1994, scriptie).
Beerling, D.W., Uit het paradijs getild en in de Japanse hel gesmeten, of een andere kijk op de twintigduizend dollar ‘Japanse ereschulden’ (Amsterdam 1991).
Het hoofdkantoor van de Stichting Japanse Ereschulden.
Hoewel er nog geen concrete afspraken zijn gemaakt, heeft inmiddels overleg plaatsgevonden met het Nationaal Archief over eventuele overdracht van het archief.
Toegang
Inventaris
Toelichting
Het is niet mogelijk de inventaris in te zien.
Omvang
Circa 100 meter
Archiefordening
Alfabetisch
Numeriek
Informatiedrager
papier
Andere informatiedrager
Het donateursarchief bestaat uit een digitale database.
Openbaarheid
niet openbaar
Toelichting
De archieven zijn niet openbaar en niet voor derden raadpleegbaar.
Verloren geraakt
Voor zover bekend is er niets verloren gegaan.
Selectie en vernietiging
Er is geen vernietigingsbeleid.
Analytische beschrijving van het archief
Het archief bestaat uit drie delen:
Een bestuursarchief dat bestaat uit persoonsdossiers, bestuursstukken, notulen en correspondentie.
'Het Register' van circa 100.000 claimanten. Het Register is uniek, maar ook zeer kwetsbaar voor brand, waterschade en slijtage.
Het donateursarchief dat elektronisch in stand wordt gehouden en ondersteund wordt door Pink Roccade.
Deelarchieven/ gedeponeerde archieven
Niet aanwezig
Bronnen
De informatie is afkomstig van de voorzitter van de Stichting Japanse Ereschulden dhr. J.F. van Wagtendonk.