2005 tot heden. Aanvankelijk was het de bedoeling om Stichting 3Hoek eind 2005 weer op te heffen. Op nadrukkelijk verzoek van de Indische gemeenschap is besloten de stichting te laten voortbestaan om in nauwe samenwerking met de Pensioen- en Uitkeringsraad (PUR) mensen - waaronder de 'buitenkampkinderen' van het voormalig Nederlands-Indië tijdens de Japanse bezetting - te kwantificeren en zo mogelijk onder de werkingssfeer van de wetten voor oorlogsgetroffenen te brengen, dan wel hun belangen te behartigen.
Oprichters
D. van Reenen
Aanleiding voor oprichting
Medio december 2004 besloot dhr. D. van Reenen, voormalig voorzitter van de VEBO, om een reünie/herdenkingsbijeenkomst te organiseren om de bevolking van de noordelijke en oostelijke provincies te danken voor de humanitaire hulp die tijdens de Hongerwinter is verleend aan etenhalers, onderduikers en evacués. Voor de uitwerking van dat idee werd de Stichting 3Hoek opgericht.
Op initiatief van D. van Reenen werd het eerste bestuur als volgt samengesteld:
D. van Reenen (voorzitter)
Mevr. W. Does-Riggeling (secretaris/penningmeester)
G. Bout (lid)
Van 2006 tot 2007 bestond het bestuur uit:
D. van Reenen (voorzitter)
Drs. A.D. Steevensz (penningmeester)
R.A. Verhagen (secretaris)
Aangezien het niet mogelijk was om de 'buitenkampkinderen' als oorlogsgetroffenen erkend te krijgen, besloten Steevensz en Verhagen eind 2007 hun functies neer te leggen. Vanuit de acherban (voormalige VEBO-leden) was inmiddels de wens te kennen gegeven om voor ouderen en mindervalide slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog een indoor-herdenking te organiseren op de 4e mei. Besloten werd dat de Stichting zou blijven voortbestaan onder leiding van:
D. van Reenen (voorzitter)
Mevr. B.J. I. Brandt-Bongers (secretaris)
R. Seemann (penningmeester)
Sinds 2009 bestaat het bestuur uit:
D. van Reenen (voorzitter en wnd. penningmeester)
B.J.I. Brandt-Bongers (secretaris)
Mevr. A.J. Hartog (lid)
J. Neuteboom (lid)
Doelstelling
Aanspreekpunt, vraagbaak en intermediair te zijn voor slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, door het bieden van een luisterend oor, adviseren en ondersteunen bij aanvragen inzake de wetten voor oorlogsgetroffenen en behulpzaam zijn bij bezwaar- en beroepsschriften. Specifiek wordt er aandacht gevraagd voor erkenning van de slachtoffers van de Hongerwinter van 1944-1945.
Taken
Organiseren van lotegenotencontacten
Organseren van herdenkingsbijeenkomsten, zoals een 'indoor' 4 mei herdenking ten behoeve van bejaarden en mindervalide oorlogsgetroffenen
Het betrekken van de schooljeugd van het voortgezet onderwijs bij deze herdenkingen
Studenten en aankomende juristen van de Hogeschool Utrecht betrekken bij de herdenkingen
Op initiatief van de Stichting wordt samen met Alberdingk Thijm College te Hilversum geprobeerd een gedenkteken met betrekking tot de Hongerwinter tot stand te brengen
Het archief is in beheer bij de voorzitter van de Stichting, dhr. D. van Reenen, Johannes Huslaan 222, 1216 RJ HILVERSUM.
Toegang
Geen toegang
Toelichting
Er is geen inventaris aanwezig. Onderzoekers dienen zich te wenden tot het secretariaat.
Omvang
Onbekend
Archiefordening
Anders
Toelichting
Het archief is nog niet geordend.
Informatiedrager
CD Rom
Openbaarheid
beperkte openbaarheid
Toelichting
Voor zover de privacy dat toelaat is het archief in principe openbaar. Voor toestemming dient u zich te wenden tot de voorzitter van de Stichting: dhr. D. van Reenen.
Verloren geraakt
Onbekend
Selectie en vernietiging
Onbekend
Analytische beschrijving van het archief
Het archief bevat bestuursstukken, correspondentiemateriaal en notulen. Ook bevat het archief CD's van toespraken die tijdens de reünie en herdenkingsbijeenkomst op 20 februari 2005 te Ruinen (gemeente De Wolden) zijn gehouden.
Deelarchieven/ gedeponeerde archieven
Het archief bevat stukken van VEBO, de voorganger van de Stichting 3Hoek.
Archiefstukken van organisatie/persoon in andere archieven
Het VEBO-archief bevat enkele stukken van de Stichting.
Bronnen
De informatie is afkomstig van dhr. D. van Reenen, voorzitter Stichting 3Hoek