Brecht Willemse werd op 17 juni 1897 geboren in Haarlem. Ze groeide op in een socialistisch georiënteerde omgeving en raakte bevriend met historici Jan Romein en Annie Romein-Verschoor. Van 1925 tot 1940 werkte ze als onderwijzeres aan een Montessorischool in Amsterdam en was actief binnen de Communistische Partij Nederland (CPN). Tijdens de Tweede Wereldoorlog zette ze samen met haar echtgenoot Leendert van den Muijzenberg een CPN-afdeling in Rotterdam op, zette ze zich in voor het Solidariteitsfondswerk en voor de uitgave en verspreiding van de brochure Om Neêrlands Toekomst (1943). Tijdens de oorlog droeg ze verschillende namen, zoals Takes (de naam van de tweede echtgenoot van haar moeder), Alma-Takes (naar haar eerste man Peter Alma met wie ze in 1922 in het huwelijk was getreden, maar van wie ze in 1938 weer was gescheiden), Alma-Willemse en mevrouw Van den Berg (zoals ze binnen het verzet bekend stond). Op 13 juli 1944 werd ze gearresteerd en gedeporteerd naar vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück. Na de oorlog zat ze van 1946 tot 1948 in de Tweede Kamer voor de CPN, waaruit ze in 1958 werd geroyeerd. Behalve dat ze weer in het onderwijs werkzaam was, was Muijzenberg nauw betrokken bij de oprichting van het Nederlands Ravensbrück Comité en de ontwikkelingen van het Comité Vrouwenconcentratiekampen Ravensbrück. Ze overleed op 28 september 1984 te Groet, gemeente Bergen (N-Holland).
Curriculum Vitae
1916-1921 Onderwijzeres 1925-1940 Docent Gemeentelijke Montessorischool te Amsterdam (Klinkerbuurt) 1940-1941 Docent Opleiding Montessorileerkrachten te Utrecht 1944-1945 Gevangenschap Ravensbrück 1946-1948 Lid Tweede Kamer voor de CPN 1952-1962 Leidster Studiecentrum ‘De Werkschuit’
Daarnaast actief in diverse vrouwenorganisaties, communistische tijdschriften en adviescommissies.
Withuis, J., Na het kamp. Vriendschap en politieke strijd (Amsterdam 2005).
Withuis, J., 'Een betwiste erfenis. Organisaties van ex-politieke gevangenen en de Koude Oorlog om Ravensbrück en Buchenwald', in: C. Kristel (red.), Binnenskamers. Terugkeer en opvang na de Tweede Wereldoorlog. Besluitvorming (Amsterdam 2002).
Withuis, J., Opoffering en heroïek. De mentale wereld van een communistische vrouwenorganisatie in naoorlogs Nederland 1946-1976 (Meppel 1990).
Veen, H. van, ‘Willemse, Wijbrecht’, in: Biografisch Woordenboek van het Socialisme en de Arbeidersbeweging in Nederland, deel I (Amsterdam 1986), pp. 152-153.
Plaatsingslijst is vervaardigd op 15 februari 1990 door Annemarie Kloosterman.
Omvang
1,24 meter
Aantal inventarisnummers
111
Archiefordening
Chronologisch
Thematisch
Informatiedrager
papier
Andere informatiedrager
Het archief bevat enkele corporele documenten.
Openbaarheid
volledige openbaarheid
Verloren geraakt
Niet bekend
Selectie en vernietiging
Niet bekend
Analytische beschrijving van het archief
Behalve stukken betreffende het Nederlands Ravensbrück-Comité, bevat het archief vooral correspondentie, onder andere met de familie Romein. Verder bevat het archief geboorte- en huwelijksaankondigingen, kasboekjes, aantekeningen voor lezingen en artikelen vooral betreffende de positie van vrouwen, stukken met betrekking tot het onderwijs, De Werkschuit, de werkgroep Nederland-DDR en documentatie en krantenknipsels voornamelijk over onderwijs.
Het archief bevat enkele persoonlijke stukken, correspondentie, aantekeningen voor lezingen en artikelen, documentatie en krantenknipsels. Deze archiefstukken hebben echter niet alleen betrekking op het Ravensbrückcomité, maar ook op het onderwijs en de CPN.