De Gemeentelijke Luchtbeschermingsdienst werd ingesteld ingevolge de Luchtbeschermingswet van 23 april 1936. Gemeenten werden middels deze wet verplicht een aantal maatregelen te nemen ter bescherming van de bevolking tegen aanvallen vanuit de lucht. Zo werden de burgemeesters verantwoordelijk gesteld voor de luchtbescherming en de gemeenten werden verplicht een Luchtbeschermingsdienst (Lbd) op te richten.
Inrichting van de organisatie
De hoofdcommissaris van politie was hoofd van de dienst en ontving instructies van de burgemeester. Aan het hoofd van elke sector stond de sectorcommandant, die zijn domicilie had in het sectorbureau, vaak een politiebureau. Ondergeschikt aan de sectorcommandant stond het wijkhoofd, die weer leiding gaf aan het blokhoofd.
Positie binnen de organisatie
De Gemeentelijke Luchtbeschermingsdienst was een gemeentelijke dienst
Doelstelling
a. In vredestijd de voorbereiding van de bescherming der bevolking tegen luchtaanvallen b. In tijd van oorlog of oorlogsgevaar (mobiliteitstoestand) de werkelijke bescherming
Taken
De taak van de Luchtbeschermingsdienst was het waarnemen van vijandelijke vliegtuigen en het - in samenwerking met de Haagse afdeling van de Nederlandsche Vereeniging voor luchtbescherming - nemen van maatregelen ter bescherming van de bevolking. Zij diende niet alleen de burgers, maar ook bijzondere gebouwen en kunstschatten te beschermen.
Zorg voor schuilkelders
aanleg en registratie van voorraden voedsel, water en overige materialen
Op grond van de Luchtbeschermingswet uit 1936 werd er in elke gemeente in Nederland een Luchtbeschermingsdienst ingesteld
Literatuur
Glaudemans, C., Wegwijzer archieven en collecties van de Tweede Wereldoorlog aanwezig bij het Haags Gemeentearchief (Den Haag 2008). Digitale publicatie.
Archief van de Gemeentelijke Luchtbeschermingsdienst
Het archief bevat een index op de onderwerpen van de correspondentie, 1936-1946
Omvang
4,625 meter
Archiefordening
Onbekend
Informatiedrager
foto
papier
Openbaarheid
beperkte openbaarheid
niet openbaar
Toelichting
Het archief is niet openbaar, voor inzage informatie bij het Haags Gemeentearchief
Selectie en vernietiging
Het archief is vrij volledig
Analytische beschrijving van het archief
In het archief van de Gemeentelijke Luchtbeschermingsdienst zijn stukken over de organisatie, personeelsaangelegenheden en de uitvoering van de werkzaamheden te vinden. Daarnaast bevat het archief stukken over het grote bombardement van 3 maart 1945 op het Bezuidenhout. Derhalve zijn er slachtofferlijsten en registers van vermisten, gewonden en slachtoffers van het bombardement en van andere oorlogsincidenten.