Het KDP was ingesteld bij besluit van de luitenant-gouverneur-generaal van Nederlands-Indië.
Aanleiding voor oprichting
Begin januari 1945 werd in Australië door de afdeling Sociale Zaken van het departement van Justitie plannen opgesteld om na de bevrijding de krijgsgevangenen en burgergeïnterneerden op te vangen en te helpen. Om deze werkzaamheden voor te bereiden en uit te voeren werd het Kantoor Displaced Persons opgericht.
Inrichting van de organisatie
Inrichting
Leider van het Hoofdbureau: majoor ingenieur L.E.J. Brouwer.
The Netherlands Bureau of Documentation and Repatriating Indonesian (NEBUDORI).
Positie binnen de organisatie
Het KDP viel onder de dienst Sociale Zaken van het Indische departement van Justitie. Op verschillende plaatsen was de KDP echter ondergeschikt aan de RAPWI.
Doelstelling
Het KDP was verantwoordelijk voor het herstel en de verzorging van oorlogsslachtoffers.
Taken
Taken van het KDP:
De organisatie van de zorg voor bevrijde geïnterneerden in Nederlands-Indië;
Het geven van medewerking aan de organisatie van de zorg voor bevrijde Nederlandse krijgsgevangenen;
Het werven, opleiden en organiseren in eenheden van personeel voor de verzorging van bevrijde geïnterneerden - deze laatste, voorzover die verzorging niet door personeel van het K.N.I.L. of de Koninklijke Marine geschiedt - en voor de hulpverlening bij verzorging van andere 'displaced persons';
Het aanvragen, administreren en het voorbereiden van de distributie van voorraden, nodig voor de uitvoering van de vorenomschreven taak;
Het voorbereiden van de evacuatie, zowel binnen als buiten Nederlands-Indië, van bevrijde geïnterneerden en krijgsgevangenen; deze laatste onder de sub c. vermelde restrictie;
Het verlenen, voor zoveel nodig, van medewerking aan de NICA en het Binnenlands Bestuur bij de evacuatie van personen, die door de vijand of door de loop van de oorlogsgebeurtenissen van hun woonplaats zijn verwijderd.
Het onderhouden van contact terzake van de vorenomschreven taak met de departementen van Oorlog, van Binnenlands Bestuur en van Economische Zaken, met de Dienst der Volksgezondheid, de Nigis en het Nederlands-Indisch Rode Kruis;
Bossenbroek, M., De Meelstreep. Terugkeer en opvang na de Tweede Wereldoorlog (Amsterdam 2001).
Schouten, C., Geschiedkundig overzicht der RAPWI (z.p. ca 1947).
Willems, W., De uittocht uit Indië, 1945-1995 (Amsterdam 2001).
Inventaris van het archief van de Algemene Secretarie van de Nederlands-Indische Regering en de daarbij Gedeponeerde Archieven, (1922)1944-1950. Nationaal Archief/ Centrale Archiefselectiedienst (Den Haag/Winschoten 1990).
Inventaris van het archief van het Ministerie van Marine: Marinecommandant Australië, tot 27 oktober 1943 tevens Onderbevelhebber der Strijdkrachten in het Oosten en daarbij gedeponeerde archiefbescheiden, 1942-1947. Nationaal Archief (Den Haag 2000).
Archiefstukken van organisatie/persoon in andere archieven
In een aantal andere archieven zijn stukken aanwezig afkomstig van het KDP. Dit zijn de archieven van de Marinecommandant Australië (Nationaal Archief, 2.12.26), het Commissariaat voor Indische Zaken (Nationaal Archief, 2.10.49) en de Regeringscommissie Nederlandsch-Indië (NIOD, 197h).