De oprichtingsakte werd opgesteld in het bijzijn van:
Claudine de Meijer
Hideko Gieske
Ron Hilgers
Ruud Böck (later Takashi Attilio Nihéi geheten)
George de Winter
Aanleiding voor oprichting
In 1983 ontmoetten Chérie Landegent en Hideko Gieske elkaar bij het Japans Cultureel Centrum in Amsterdam. Ze ontdekten dat ze dezelfde afkomst hadden, namelijk een Japanse vader. Om in contact te komen met andere lotgenoten, plaatsten zij een advertentie in de dagbladen met daarin de oproep zich aan te sluiten bij de door hen opgerichte Contactgroep “Japanese Roots”. Het initiatief leverde veel publiciteit op, mede als gevolg van het verschijnen van het boek ‘Een draad van Angst’, waarin een hoofdstuk over ‘Japanese Roots’ was opgenomen. In de jaren daarna meldden zich anderen, maar veel minder dan verwacht. Er bleek een grote drempel te bestaan om (in het openbaar) voor de Japanse afkomst uit te komen. In 1989 ondernamen Robert Croese van de Vereniging NINES, Claudine Meijer, Ron Hilgers, Hideko Gieske, Chérie Landegent, Richard Volckmann en Joan van der Vet een tweede poging. Ze deelden het gevoel dat het tijd was geworden serieus werk te maken van vragen en problemen zoals: hoe krijg je erkenning – maatschappelijk gezien – voor de situatie en identiteit en waar is er hulp te verkrijgen; hoe krijg je contact met lotgenoten om elkaar te helpen, sterker te staan en ervaringen te delen; waar is expertise te vinden; en hoe raak je beter op de hoogte van de Japanse geschiedenis en cultuur. Belangrijk was ook het voorgenomen bezoek van koningin Beatrix aan Japan in die jaren. Het werd vreemd en pijnlijk gevonden dat aan allerlei groeperingen aandacht zou worden geschonken, behalve aan de kinderen van Japanse vaders die op zoek waren naar hun vader. Na een reeks bijeenkomsten met een groter wordende groep, kwam het op 1 februari 1991 tot de oprichting van de JIN.
Voorloper
Contactgroep 'Japanese Roots', onder leiding van Hideko Gieske en Chérie Landegent
Het zoeken naar (het onbekende stuk) in de identiteit en daarbij bieden van onderlinge steun en hulp.
Het komen tot een beter begrip voor en maatschappelijke aanvaarding van de JIN-leden en hun mogelijke problematiek. Dit onder andere door bijeenkomsten, geven van steun en hulp, het ondersteunen van zoekacties naar de biologische vader, eventueel met hulp van buitenaf.
Informatie verstrekken over de Nederlands-Indische geschiedenis en over de Japanse samenleving en cultuur.
Taken
Mondeling en schriftelijk verstrekken van informatie over de vereniging JIN
Informatie en doorverwijzing naar de reguliere hulpverlening
Ondersteunen van zoekpogingen naar de Japanse vader / familie
Houden van jaarlijkse periodieke bijeenkomsten
Informatie geven over de Nederlands-Indische geschiedenis
Informatie geven over de Japanse cultuur en samenleving
Verwerkingsreizen naar Japan
Onderhouden van contacten met relevante organisaties en instanties in Nederland/Japan
Het archief berustte in 2010 bij de voorzitter van de vereniging, mevr. Gieske-Erentreich, Buiksloterbreek 103; 1034 XE AMSTERDAM.
Bij opheffing van de vereniging zal het archief worden overgedragen aan het NIOD.
Toegang
Opschrift op dozen
Anders
Toelichting
Er bevinden zich ordners en een database.
Omvang
Circa 10 meter.
Archiefordening
Chronologisch
Thematisch
Informatiedrager
dvd
foto
geluidsband
papier
videoband
Openbaarheid
niet openbaar
Verloren geraakt
Een enkel stuk is verloren gegaan, waaronder een opname van een live radio-optreden bij de KRO en een fotoalbum.
Analytische beschrijving van het archief
Het archief bestaat uit correspondentiemateriaal, bestuursstukken, jaarverslagen, periodieke snelbrieven aan leden, persoonsdossiers, films, foto’s, JIN Magazines, JIN flyers en materiaal bestemd voor PR-doeleinden. Verder bevat het archief videobanden met tv-uitzendingen van leden in Nederland en Japan en een DVD met daarop een collage van de tv-uitzendingen.
Bronnen
De informatie is afkomstig van de voorzitter van JIN, mevr. J.H.M. Gieske-Erentreich.