1943-1944. Officieel was de installatie van de commissie op 1 mei 1944, maar de werkzaamheden waren reeds op 19 april 1944 aangevangen. De laatste vergadering was op 25 februari 1944.
Oprichters
De ministerraad
Aanleiding voor oprichting
In 1943 werd het vraagstuk van de repatriëring behandeld door de ministerraad. Er kwamen namelijk steeds meer berichten binnen die duidelijk maakten dat er veel Nederlanders naar het buitenland waren gedeporteerd. Dit aantal liep volgens schattingen in de honderdduizenden. Na de oorlog zouden deze mensen gerepatrieerd moeten worden. Er werd op voorstel van de minister van Sociale Zaken J. van den Tempel door de ministerraad besloten om een interdepartementale commissie in te stellen. Deze commissie zou de repatriëring moeten gaan voorbereiden.
Inrichting van de organisatie
Samenstelling Commissie
Prof. Ir. E.R. Hondelink (voorzitter)
G.J. Bensink
Ir. J.W. Akkerman
Dr. J.A.F van der Belt
N.A. de Gaay Fortman
Dr. W. Huender
Mr. A.A. Land
Dr. J.Th.A.H. van der Putten
B. Springer
Mr. H.A. Marx (secretaris)
Positie binnen de organisatie
De Commisse-Hondelink was een interdepartementale commissie ingesteld door de minister van Sociale Zaken Dr. J. van den Tempel
Doelstelling
De Commissie had tot opdrachtde repatriëringvan in het buitenland (Duitsland en andere landen) verblijvende Nederlanders voor te bereiden, in overleg zoveel mogelijk met de op dit gebied werkzame internationale instanties, en de bemoeiingen dienaangaande van de Nederlandse Departementen van Algemeen bestuur te coördineren.
Taken
De Commissie had als taak de repatriëring voor te bereiden en advies uit te brengen over hoe de repatriëring georganiseerd moest worden. Dit werd gedaan door het inwinnen van advies van deskundigen, het indienen van voorstellen bij de minister van Sociale Zaken en het uitbrengen van verslag van de werkzaamheden van de commissie.
Inventaris van de archieven van de Regeringscommissaris voor Repatriëring (1942) 1943-1945 (1952); Afdeling Repatriëring en Opsporing, (1943) 1945-1952; Missie tot Opsporing van Vermiste Personen uit de Bezettingstijd, 1943-1952; Missie Willems, 1944-1948. Nationaal Archief (Den Haag 1991).
Omvang: 93 pagina’s. De inventaris bevat een historische en archivistische inleiding (blz. 7-27)
Indices op toegang
De inventaris bevat een index met trefwoorden
Omvang
15.00 meter; 590 inventarisnummers. Het archief van de commissie omvat 2 inventarisnummers
Archiefordening
Chronologisch
Informatiedrager
papier
Openbaarheid
beperkte openbaarheid
Toelichting
De dossiers van de Commissie Hondelink zijn volledig openbaar. Voor raadpleging van de andere dossiers in de inventaris die betrekking hebben op nog levende personen, en van de in de inleiding genoemde inventarisnummers, is toestemming van de directeur Nationaal Archief vereist. In de inventaris is een overzicht opgenomen welke dossiers beperkt openbaar zijn.
Verloren geraakt
Het is mogelijk dat een deel van het archief verloren is gegaan, omdat de inventariseerder in de inleiding van de inventaris vermeldt dat het archief van de gehele inventaris in de dozen 59-123 was opgeborgen. De dozen 1-58 zijn door de inventariseerder niet aangetroffen. Een andere mogelijkheid is dat de dozen opnieuw genummerd zijn en dat er dus geen archiefstukken verloren zijn gegaan.
Selectie en vernietiging
Er zijn bij de inventarisatie van dit archief geen dossiers van de Commissie Hondelink vernietigd. De inventarisatie is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in 1990.
Analytische beschrijving van het archief
Het archief van de Commissie-Hondelink bestaat uit de vergaderstukken van de commissie en het eindrapport. De tussentijdse nota’s van de commissie zijn niet aangetroffen in dit deelarchief.