In 1949 werd een reünie gehouden van ex-Ravensbrückers. Rondom Brecht van den Muijzenberg ontstond een groep die zichzelf Comité van Vrouwen uit Concentratiekampen en Gevangenissen noemde. De club had een sterk communistische inslag, maar stond ook open voor niet-communisten.
In 1955 kwam het tot een breuk binnen het comité. De ene groep onder leiding van Coba Veltman noemde zich Comité Vrouwen van Ravensbrück (CVR), de andere groep rondom Van den Muijzenberg vormde het Nederlands Ravensbrück Comité, aangesloten bij het Internationaal Ravensbrück Comité (NRC/IRC).
In 1978 vond er toenadering plaats tussen beide comités, waarna beide zich verenigden in de CVR. Veel niet-communisten waren het met deze toenadering echter niet eens en besloten onder leiding van Hetty Voûte jaarlijks in Amsterdam bijeen te komen: de zogeheten Nieuwe-Kerkbijeenkomsten.
Aanleiding voor oprichting
Binnen het Comité van Vrouwen uit Concentratiekampen en Gevangenissen kwam het begin jaren vijftig tot een breuk nadat een niet-communistische oud-gevangene een bijdrage voor de Nieuwsbrief had geschreven, waarin zij het bestaan van concentratiekampen in de Sovjet-Unie veroordeelde. Volgens de CPN bestonden die in de Sovjet-Unie echter niet, dus werd de bijdrage niet geplaatst. Vervolgens besloot een groep onder leiding van Van den Muijzenberg-Willemse verder te gaan als Nederlands Ravensbruck Comité. Anderen vormden onder leiding van Coba Veltman het Comité Vrouwen van Ravensbruck (CVR).
Rechtsvorm
Stichting
Inrichting van de organisatie
Sinds 26 maart 1997 is het comité een stichting met een bestuur. Anno 2009 bestond het bestuur uit de volgende personen:
Mevr. M. van Kampen (voorzitter sinds 9 november 2000)
Mevr. J. van Dijk-Bording (secretaris sinds 1 januari 2005)
J. Roodveldt (penningmeester sinds 15 september 2008)
Mevr. D. van der Pligt (lid sinds 9 november 2000)
Daarnaast hebben de volgende personen zitting gehad in het bestuur:
Voorzitters:
Mevr. S. Pratomo-Gret (van 26 maart 1997 tot 1 juni 2000)
Mevr. M. Aukes-Paalvast (plaatsvervangend voorzitter van 26 maart 1997 tot 1 september 2000)
Secretaris:
Mevr. E.J. Kort-Rörik (plaatsvervangend secretaris van 26 maart 1997 tot 25 februari 2000)
Penningmeesters:
J.W.C.M. Berendsen (van 1 december 2001 tot 1 januari 2008)
Mevr. H.C. de Ree-de Vos (van 26 maart 1997 tot 1 februari 1998)
Leden:
Mevr. G.C. Pullen (van 26 maart 1997 tot 1 januari 2008)
Mevr. A.M. Berentsen-Droog (van 26 maart 1997 tot 1 januari 2008)
Mevr. A. Gorter (van 26 maart 1997 tot 1 juni 2000)
Doelstelling
Het opkomen voor het behoud van de vrede en bevorderen van vriendschap tussen alle volkeren
Optreden tegen alle vormen van fascisme, vreemdelingenhaat en racisme
Onderhouden van contact met ex-Ravensbrückgevangenen en nabestaanden (ook in het buitenland) en andere kamp- en verzetsorganisaties om elkaar waar nodig bij te staan
In standhouden van het Ravensbrück monument en van de nationale tentoonstellingscel in Ravensbrück
Taken
Anno 2009 houdt de organisatie zich vooral bezig met:
Organiseren van de jaarlijkse herdenking rondom het Ravensbrückmonument op het Museumplein in Amsterdam
Organiseren van tentoonstellingen of het verschaffen van materiaal hiervoor
In de periode 1995 tot 2001 gaf het CVR eerst driemaandelijks en later twee keer per jaar een Nieuwsbrief uit. Is opgegaan in Contactblad Stichting 1940-1945.
www.geenvredemetoorlog.nl is een website van het CVR voor jongeren van 14-18 jaar om te laten zien dat zwart-wit denken kan uitmonden in extreme situaties zoals het vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück. De site bevat zowel informatie voor jongeren als voor docenten.
Publicaties over het CVR:
Withuis, J., Na het kamp. Vriendschap en politieke strijd (Amsterdam 2005).
Hogervorst, S., Vrouwen, verzet en vrede. Gender en de herinneringspolitiek van het comité Vrouwen van Ravensbrück 1945-1995 (Rotterdam 2004).
Withuis, J., 'Een betwiste erfenis. Organisaties van ex-politieke gevangenen en de Koude Oorlog om Ravensbrück en Buchenwald', in: C. Kristel (red.), Binnenskamers. Terugkeer en opvang na de Tweede Wereldoorlog. Besluitvorming (Amsterdam 2002).
De inventaris is in 2008 vervaardigd door R. de Vos en bevat zowel een archivistische als een historische inleiding.
Omvang
1,6 meter
Aantal inventarisnummers
75
Archiefordening
Alfabetisch
Chronologisch
Toelichting
Bij het maken van de inventaris is zoveel mogelijk rekening gehouden met de originele indeling van het archief. De correspondentie is in eerste instantie op chronologische volgorde ingedeeld, en onderverdeeld in tijdvakken. In deze tijdvakken is de correspondentie echter op alfabetische volgorde ingedeeld. Bij de indeling van de correspondentie met andere organisaties is de correspondentie op organisatie onderverdeeld, in het geval van meerdere mappen daaronder weer chronologisch. De rest van het archief is eveneens chronologisch ingedeeld.
Informatiedrager
papier
Openbaarheid
volledige openbaarheid
beperkte openbaarheid
Toelichting
Het archief is voor het grootste gedeelte beperkt openbaar. De stukken met de volgende inventarisnummers zijn volledig openbaar: 1, 2, 43-45, 52, 54-63, 65-66, 68, 71, 74-75. In 2045 wordt het archief volledig openbaar.
Verloren geraakt
Niet bekend
Selectie en vernietiging
Tijdens de bewerking van het archief zijn de dubbelen en de krantenknipsels vernietigd dan wel verwijderd.
Analytische beschrijving van het archief
Het archief bestaat voornamelijk uit correspondentie, zowel van het CVR als van het Internationaal Ravensbrück Comité. Daarnaast bevinden zich enkele mappen met vergader- en financiële stukken en stukken betreffende herdenkingen en reünies. Verder bevat het archief persoonlijke getuigenissen van Ravensbrückgevangenen; liedjes en gedichten; kopieën van getuigenverklaringen; en lijsten met gevangenen van Ravensbrück en omgekomen joodse Nederlanders in Hilversum.
Archiefstukken van organisatie/persoon in andere archieven
De archieven van W. van den Muijzenberg-Willemse (berusten bij respectievelijk IISG en Aletta, Instituut voor Vrouwengeschiedenis) bevatten stukken betreffende het Nederlands Ravensbrück Comité.
Archief van het Comité Vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück
Correspondentie en andere stukken betreffende door het Comité Vrouwenconcentratiekamp Ravensbrück en aanverwante organisaties georganiseerde bijeenkomsten, reizen en andere activiteiten 1991-1998.