Hoewel de oorlog nog volop aan de gang was, was er op internationaal niveau reeds overleg over de toekomst van Europa en Duitsland na de oorlog. Nederland hield zich in beperkte mate hiermee bezig. In november 1941 kreeg J.G. de Beus opdracht zich te wijden aan voor Nederland belangrijke vraagstukken. De Beus verzamelde informatie over ideeën die bij andere landen en regeringen leefden en inventariseerde de belangen van Nederland op allerlei terreinen. Omdat de werkzaamheden rond de behandeling van na-oorlogse vraagstukken sterk toenamen, werd in het voorjaar het Bureau Na-oorlogse Vraagstukken opgericht. Eerst nog als studie-afdeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken, maar later als 'gewone' afdeling van het departement.
Opvolger
Directie Politieke Zaken, Directie Duitsland en Directie Economische Zaken van het ministerie van Buitenlandse Zaken
Inrichting van de organisatie
Hoofden van BNOV
J.G. de Beus (1 november 1941 - oktober 1942)
A. Flaes (oktober 1942 - juni 1943)
W. Huender (juni 1943 - 27 juli 1945 (opheffing BNOV))
Overige medewerkers van BNOV (vanaf Huender bestond BNOV uit drie personen)
Th.H.J. de Josselin de Jong
M.J. Jongbloed
Positie binnen de organisatie
Het BNOV was een afdeling van het ministerie van Buitenlandse Zaken
Doelstelling
Bestudering van en documentatie over aangelegenheden en vraagstukken van belang voor de wapenstilstand, de vredesonderhandelingen en de wederopbouw op politiek, economisch, financieel en ander gebied, voorzover de internationale betrekkingen betreffende.
Taken
Naast de bij de doelstelling genoemde taken ging het BNOV zich in de loop van de oorlog ook bezighouden met de uitvoering van de Lend-Lease-overeenkomsten, de United Nations Relief and Rehabilitation Administration en de voorbereiding van de repatriëring van Nederlanders.
Inventaris van het archief van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (Londens Archief) en daarmee samenhangende archieven, (1936)1940-1945 (1958). Nationaal Archief/Centrale Archiefselectiedienst (Den Haag/Winschoten 2004),
Kersten, A.E., Buitenlandse Zaken in ballingschap 1940-1945: Institutionele aspecten van het buitenlands beleid in een stroomversnelling (Alphen aan de Rijn 1981).
Omvang: 654 pagina's. De inventaris bevat een historische en archivistische inleiding (blz. 15-60)
Indices op toegang
Er zijn twee indices toegevoegd aan de inventaris: één op persoonsnaam en één op naam van organisaties en instellingen. De index met persoonsnamen bevat onder andere namen van Engelandvaarders, vluchtelingen, geïnterneerden, gijzelaars, joodse burgers, krijgsgevangenen en gerepatrieerden. Deze namen staan vermeld op naamlijsten die in de dossiers zijn aangetroffen.
Omvang
100 meter; 6427 inventarisnummers. Het gedeelte van het archief dat betrekking heeft op het BNOV omvat 222 inventarisnummers
Archiefordening
Chronologisch
Thematisch
Anders
Toelichting
Het BNOV was een aparte afdeling binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken. Op 27 juli 1945 werd het BNOV opgeheven. De taken werden verdeeld over de Directie Politieke Zaken, de Directie Economische Zaken en de Directie Duitsland van het departement. Ook de dossiers van het BNOV zijn over die verschillende directies verdeeld. De oorspronkelijk ordening is daardoor niet meer aanwezig in het archief. In de inventaris is deze laatste ordening gehandhaafd. De dossiers van het BNOV zijn daarom in de inventaris terug te vinden bij de drie bovengenoemde directies.
Informatiedrager
papier
Openbaarheid
beperkte openbaarheid
Toelichting
Dossiers betreffende nog levende personen, rechtspersonen dan wel derden zijn tot 75 jaar na afsluiting beperkt openbaar. Ontheffing wordt verleend door de directeur Nationaal Archief.
Selectie en vernietiging
Tijdens de eerste inventarisatie van het archief door mevrouw Ruys in de periode 1952-1966 is op kleine schaal vernietigd. Vanaf 1992 werd het archief geherinventariseerd. Eerst door H. de Muij-Fleurke, vanaf 2001 door de Centrale Archiefselectiedienst. Bij deze tweede inventarisatie is besloten het archief in zijn geheel te bewaren. Conform de normen die het Nationaal Archief had opgesteld mocht niets meer worden vernietigd, omdat het archief in een bijzondere periode en onder bijzondere omstandigheden is ontstaan.
Analytische beschrijving van het archief
Het BNOV hield zich bezig met de kwestie van de repatriëring van de displaced persons in het algemeen en Nederlanders in het bijzonder. De dossiers onder het hoofdstuk Repatriëring en evacuatie betreffen diverse commissies die zich bezig gehouden hebben met de problematiek van de repatriëring. Daarnaast bevat dit hoofdstuk stukken betreffende de repatriëring van Nederlanders, zoals statistische gegevens, registratie van bepaalde groepen repatrianten, en diverse lijsten met namen van teruggekeerde gedeporteerden.
Verder bevat het archiefstukken betreffende de repatriëringsmissies vallend onder het ministerie van Sociale Zaken.
Met de daadwerkelijke repatriëring was het BNOV niet belast. Er zijn dan ook geen dossiers te vinden over de feitelijke uitvoering van de repatriëring.
Archiefstukken van organisatie/persoon in andere archieven
Het archief van het BNOV is geen geheel. Na opheffing van het BNOV is 1945 werden de dossiers over andere afdelingen verspreid. In de inventaris van het archief is de indeling aangehouden ná opheffing van BNOV. Tevens zitten ook stukken van vóór de oprichting van het BNOV in BNOV-dossiers. Het BNOV nam namelijk bij oprichting de lopende zaken van de andere afdelingen van het ministerie van Buitenlandse Zaken over. In de inventaris staat de oude code vermeld achter de hoofdstukken en de dossiers. Aan die code valt af te leiden dat het om BNOV-dossiers gaat.