Het archief van het Militair Gezag bevat enerzijds de neerslag van het handelen van het bestuur van het Militair Gezag, anderzijds de neerslag van het handelen van de verschillende secties die onder het Militair Gezag ressorteerden. De bescheiden van het Bureau Militair Gezag te Londen en het Afwikkelingsbureau Militair Gezag, respectievelijk de voorloper en de taakopvolger van het Militair Gezag, maken ook deel uit van het archief. Het archief van het Militair Gezag bevat vanwege de taak die het had veel dossiers over de repatriëring en de opvang en verzorging van de repatrianten.
Eén van de afdelingen die hier voor verantwoordelijk was, was het Bureau Repatriëring. Er zijn diverse dossiers in het archief aanwezig over en van dit Bureau en haar werkzaamheden. Deze stukken betreffen de organisatie en werkzaamheden van deze afdeling. Het archief van het Bureau voor Evacuerings-, Repatriërings- en Verzorgings van Oorlogsslachtofferszaken bevindt zich ook in het archief van het Militair Gezag. Dit bureau was een onderdeel van het Militair Gezag. Het archief van het Bureau voor Evacuerings-, Repatriërings- en Verzorgings van Oorlogsslachtofferszaken komt in deze onderzoeksgids apart aan bod. Wel zijn er dossiers in het archief van het Militair Gezag aanwezig over de werkzaamheden van het bureau en over het bureau zelf vanwege de relatie. Zo zijn er diverse dossiers die stukken bevatten betreffende de werkzaamheden die in de verschillende districten in Nederland plaats vonden. Daarnaast zijn er rapporten over de hulpverlening en opvang van repatrianten in Nederland. Enkele dossiers gaan over de repatriëring uit Nederlands-Indië. Deze dossiers gaan over de aanvangswerkzaamheden ten behoeve van de repatriëring uit Nederlands-Indië. Over de daadwerkelijke repatriëring bevat het archief van het Militair gezag geen gegevens, daar de repatriëring pas in 1946 goed op gang kwam en het Bureau Repatriëring Nederlands-Indië tegen die tijd al was overgegaan naar het ministerie van Overzeese gebiedsdelen in verband met de opheffing van het Militair Gezag.
Opsporing van vermiste personen was in tegenstelling tot de repatriëring geen taak van het Militair Gezag. Wel gaf het Militair Gezag inlichtingen over vermiste personen, zoals over gesneuvelde en vermiste militairen (dossier 879). Een aantal dossiers betreffende vermiste personen is wel aanwezig in het archief. Het archief bevat geen persoonsdossiers, kaarten of lijsten met namen van mensen die gerepatrieerd of vermist zijn.
Op 8 februari 1946 werd de Registratie- en Informatiedienst van het Bureau voor Evacuerings-, Repatriërings- en Verzorging van Oorlogsslachtofferszaken en het bijbehorende archief overgenomen door het Informatiebureau van het Nederlandse Rode Kruis. De overname was een gevolg van de beslissing om het opsporingswerk in Nederland te centraliseren en onder te brengen bij het Nederlandse Rode Kruis. De bescheiden die overgedragen zijn aan het Informatiebureau bestonden uit:
- Kaartsysteem van overledenen, 18.000 kaarten
- Kaartsysteem van repatrianten, 325.000 kaarten
- kaartsysteem van gezocht personen, 52.00 kaarten
- Overlijdensakten, 6037 stuks
- Lopende correspondentie
- Lijsten met gegevens, tezamen bevattende 70.000 namen
Met betrekking tot de sociale zorg voor oorlogsgetroffenen en aspecten van het naoorlogse rechtsherstel hebben verschillende secties binnen het Militair Gezag taken verricht.
Het archief van Sectie I, Binnenlandse Zaken, bevat stukken betreffende:
- de registratie en verzorging van evacués en de evacuatie van 's-Gravensande, 1944-1945 (inv. nr. 1079);
- de te nemen maatregelen voor de wederopbouw en de leniging van de woningnood na de bevrijding, 1944-1945 (inv. nr. 1080);
- de steunverlening aan oorlogsslachtoffers, 1944-1945 (inv. nr. 1091).
Het archief van Sectie II, Juridische Zaken, bevat stukken betreffende:
- de juridische advisering aan Sectie XIII Sociaal Werk Oorlogsgetroffenen, in het bijzonder de steunverlening aan oorlogsslachtoffers en de contacten met de steunverleningsorganisaties, 1944-1945 (inv. nr. 1284);
- de bescherming van eigendom, de vordering en recuperatie van geroofde of in beslag genomen goederen, 1944-1946 (inv. nrs. 1348-1356);
- de uitvoering van de Besluiten vijandelijk vermogen, beperking rechtsverkeer en herstel rechtsverkeer, 1944-1946 (inv. nrs. 1357-1371)
- de afwikkeling van schadeclaims van particulieren, 1945-1947 (inv. nrs. 1373-1384).
Het archief van Sectie XIII, Sociaal Werk voor Oorlogsgetroffenen, bevat onder andere stukken betreffende:
- de organisatie, personele aangelegenheden en de taakuitvoering van de sectie, 1945-1946 (inv. nrs. 3197-3206);
- werkzaamheden van hulpverleningsorganisaties, 1944-1945 (inv. nrs. 3207-3210);
- het Nederlandse Rode Kruis Hulpkorps (gedeponeerd archief), 1945-1951 (inv. nrs. 3211-3231).
De beschreven archiefbescheiden betreffen onder meer rapportages, verslagen, correspondentie, nota's, circulaires en documentatie.