Als onderdeel van de Stichting Japanse Vrouwenkampen, werd de Bond Ex-Gevangenen van Overzee in het leven geroepen. In 1970 ontstond echter een geschil over de kosten van het mededelingenblad ‘Wij van Overzee’ en de juridische positie van de Bond binnen de Stichting. Er werd een voorlopig bestuur van de BEGO opgericht. Op 23 mei 1970 werd de eerste Algemene Ledenvergadering gehouden. Daar werd besloten verder te gaan onder de naam Bond van Ex-Gevangenen en Gerepatrieerden van Overzee.
Er is een werkgroep die hand- en spandiensten verricht.
Doelstelling
Artikel 2 van de Statuten luidt: “Het doel is de belangen te behartigen van al diegenen die gedurende de oorlog 1940-1945 en de na-oorlogse jaren in het voormalige Ned. Oost-Indië hebben gewoond en gewerkt in de ruimste zin des woords.”
Taken
Contacten handhaven en verstevigen van al diegenen die samen de oorlogsjaren hebben doorgemaakt
Het oprichten van plaatselijke afdelingen
Het beleggen van jaarlijkse bijeenkomsten
Het organiseren van praatgroepen
Het uitgeven van BEGO-Contact
Hulp verlenen aan leden en eventueel doorverwijzen naar bevoegde instanties met betrekking tot materiële en immateriële zaken
Het behartigen van politieke belangen en begeleiding bieden met betrekking tot bezwaar- en beroepszaken inzake WUV en WUBO
Is nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van de Wet Buitengewoon Pensioen Indisch Verzet (WIV)
Was initiatiefnemer voor de oprichting van het Indisch Platform en voor de oprichting van het Monument Japanse Zeetransporten dat op 17 augustus 2004 onthuld werd
Is vertegenwoordigd in de Stichting Herdenking 15 augustus 1945
Neumann H. en E. van Witsen, De Pekanbaroe spoorweg (Amstelveen 1982).
Verder geeft BEGO sinds haar oprichting de periodiek BEGO - sinds 1981 Bego-contact of Bego Contact geheten - uit. Bego-contact verscheen eerst minimaal tienmaal, later ongeveer viermaal per jaar.
Overige publicaties:
Quik, H.G., Thuisgekomen in Nederland. Indische Nederlanders en gerepatrieerden in de wetten voor oorlogsgetroffenen (Leiden 1988).
Ellemers, J.E. en R.E.F. Vaillant, Onderzoek naar de positie van Indische Nederlanders en gerepatrieerden. Een advies van de ACOM. Catalogus van suggesties voor verder wetenschappelijk onderzoek (Leiden 1986).
Ellemers J.E. en R.E.F. Vaillant, Indische Nederlanders en gerepatrieerden (Muiderberg 1985).
Andere delen - die nodig zijn voor het functioneren van de vereniging - bevinden zich bij bestuursleden, dan wel in een opslagruimte in Den Haag. Nadere informatie is te verkrijgen bij de de voorzitter van de vereniging.
Toegang
Geen toegang
Inventaris
Toegang gedigitaliseerd
Toelichting
Voor het deel dat nog bij de BEGO berust, heeft het archief geen toegang. Dat voor het deel dat bij het NIOD ligt wel.
De inventaris is in november 2009 vervaardigd door K.M. Tessel, MA en bevat zowel een archivistische als een historische inleiding.
Omvang
2,1 meter
Aantal inventarisnummers
97
Archiefordening
Alfabetisch
Chronologisch
Anders
Toelichting
Het deel dat bij de BEGO berust, kent geen eenduidige ordening.
Informatiedrager
foto
papier
videoband
Andere informatiedrager
harde schijf
Openbaarheid
beperkte openbaarheid
niet openbaar
Toelichting
Het archief dat bij het NIOD berust is beperkt openbaar. De documenten zijn slechts raadpleegbaar na verkregen toestemming van de directeur van het NIOD. Voor het deel dat in beheer is bij BEGO, dient men zich tot de voorzitter van de vereniging te wenden.
Verloren geraakt
Er zijn delen van het archief verloren gegaan. Archiefstukken hebben zich steeds bevonden bij bestuursleden en zijn niet altijd compleet overgedragen aan opvolgers.
Selectie en vernietiging
Tijdens de bewerking van het archief dat bij het NIOD berust, zijn de doubletten vernietigd. Periodieken zijn toegevoegd aan de tijdschriftencollectie van het NIOD, krantenknipsels die niet direct over de BEGO gaan, zijn overgeheveld naar het knipselarchief van het NIOD. Doubletten van de ontwerpen voor het embleem van de BEGO zijn opgenomen in de Beeldbank WO2. WUV- en WUBO-dossiers en andere persoonlijke dossiers zijn nadat ze gesloten zijn aan de betrokkenen overhandigd, dan wel vernietigd.
Analytische beschrijving van het archief
Het archief dat bij het NIOD berust, bevat de statuten, correspondentie, ledenadministratie, stukken met betrekking tot de financiën en activiteiten van de BEGO en stukken met betrekking tot de activiteiten van en het overleg in overkoepelende organen. Ook bevat het vier theeelepeltjes en enkele speldjes met het BEGO-logo.
Het deel dat bij de BEGO nog berust bevat persoonlijke dossiers in verband met aanvragen ingevolge de wetten voor oorlogsgetroffenen. Verder bevat het archief notulen, bestuursstukken, correspondentie, fotoboeken en afleveringen van BEGO-contacten.
Opmerkingen
Aanvullingen op het archief bij het NIOD zijn mogelijk.
Bronnen
De informatie is deels afkomstig van de voorzitter van de vereniging, mevr. F. Cochius