In november 1998 besloot de algemene ledenvergadering de vereniging op te heffen per 1 januari 1999.
Oprichters
A. Pontier nam het initiatief om een werkgroep op te richten.
Aanleiding voor oprichting
In april 1987 werd door een oecumenische organisatie in Bückeburg in Duitsland een conferentie georganiseerd. Naar aanleiding daarvan werd in juni van dat jaar in Nederland een werkgroep opgericht met als doel de positie van de ex-dwangarbeiders onder de aandacht te brengen. De bedoeling was om documentatie te verzamelen over de tewerkstelling en over Nederlandse instanties die op dat moment belast waren met uitkeringen aan oorlogsslachtoffers. Uit deze werkgroep volgde de oprichting van de Vereniging. De eerste landelijke bijeenkomst vond plaats op 26 januari 1988 te Amersfoort.
Voorloper
Vereniging Dwangarbeiders Nederland in de Tweede Wereldoorlog
Opvolger
Rechtsvorm
Vereniging
Inrichting van de organisatie
De Vereniging bestond uit 15 afdelingen, te weten: Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Holland, Amsterdam/Het Gooi, Amsterdam/Waterland/Zaanstreek, Zuid-Holland (noord), Zuid-Holland (zuid), Noord-Brabant, Zeeland, Limburg, Canada. Deze afdelingen werden alleen ingeschakeld bij regionale manifestaties en hadden een eigen bestuur.
Het landelijk bestuur bestond uit:
A. Pontier (voorzitter)
W. Genger (secretaris), later opgevolgd door A. Hoorn
A. Spans (penningmeester)
P. Versteyne
Doelstelling
verwerken van oorlogservaringen als individu en in verenigingsverband
belangen behartigen in (im)materieel opzicht bij het streven naar erkenning van dwangarbeiders als oorlogsslachtoffer in de zin van de voor dezen van kracht zijnde wetgeving
ijveren voor schadevergoeding wegens verrichten van dwangarbeid en honorering van pensioenrechten
aandacht voor onderzoek naar de arbeidsinzet
het geven van voorlichting
Taken
organiseren van landelijke en regionale bijeenkomsten ter bevordering van saamhorigheid en onderlinge contacten
uitgeven van de Nieuwsbrief met mededelingen van bestuur en artikelen van leden
organiseren van steun- en praatgroepen voor ex-dwangarbeiders ter verwerking van hun oorlogsverleden
voorlichting over (im)materiële hulp in het kader van de wetgeving inzake oorlogsslachtoffers
overleg met overheid en politiek o.a. inzake aanspraken op ouderdomsrente uit Duitsland en in het algemeen via de media bekendheid aan deze groep te geven
IJveren voor versoepeling van criteria om in aanmerking te komen voor de Wet Uitkering Burger-Oorlogsslachtoffers 1940-1945. Deze stond in principe open voor de ex-dwangarbeiders, maar in de praktijk golden aanvullende voorwaarden
oprichting van een documentatiecentrum met bronmateriaal (o.a. belevenissen van tewerkgestelden) voor de geschiedschrijving
oprichting van een eigen monument op 29 mei 1996 op het terrein van het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum te Overloon in Noord-Brabant
organiseren van tentoonstellingen met materiaal van het documentatiecentrum
opzetten van een project voor scholen met lezingen van leden over de arbeidsinzet
Het is onbekend wie de inventaris heeft samengesteld. De inventaris bevat zowel een archivistische als een historische inleiding.
Omvang
8,5 meter
Aantal inventarisnummers
574
Archiefordening
Alfabetisch
Chronologisch
Thematisch
Toelichting
De oorspronkelijke ordening is zoveel mogelijk aangehouden. Beide delen van het archief zijn in één doorlopende nummering weergegeven.
Informatiedrager
foto
papier
Openbaarheid
volledige openbaarheid
Verloren geraakt
Het is de vraag of het archief geheel compleet is overgeleverd. Er is weinig financiële verslaglegging en er is geen correspondentie van de afdelingen aangetroffen.
Selectie en vernietiging
Boeken en tijdschriften zijn geplaatst in de bibliotheek van het NIOD. Video- en audiocassettes met radio- en tv-programma's, privé-opnamen van o.a. bestuursleden en interviews van ex-dwangarbeiders zijn in het beeldarchief van het NIOD opgenomen. Dit geldt ook voor de fotoalbums, die overigens wel in de inventaris zijn opgenomen.
Analytische beschrijving van het archief
Het archief bestaat uit twee delen:
1. Het verenigingsarchief:
Dit archief bevat vooral bestuursstukken en correspondentie met instellingen en belanghebbenden over uitkeringskwesties.
2. Het archief van het Documentatiecentrum
Bevat vooral boeken, periodieken, knispels en verzamelde documentatie van werkgroepen. Bevat voorts een particulier registratiebestand van overleden dwangarbeiders, samengesteld door G. van den Berg en persoonlijke getuigenissen die terug te vinden zijn in de correspondentie en in de serie egodocumenten van ex-dwangarbeiders.
Archiefstukken van organisatie/persoon in andere archieven
Het archief van de Stichting 1940-1945 bevat originele archivalia van de VDN.