Per 1 november 1947 werd de aan de Stichting Pleziervaartuigen gegeven beheersopdracht ingetrokken. Na de overname per 1 april 1947 is de Afdeling Pleziervaartuigen, onderafdeling van de afdeling Beheer van het Nederlands Beheersinstituut nog tot ca. 1 januari 1949 werkzaam geweest met de afwikkeling van de beheersopdracht.
Oprichters
De Stichting Pleziervaartuigen werd door de ANWB, in overleg met het Nederlands Beheersinstituut, opgericht.
Aanleiding voor oprichting
Het Nederlands Beheersinstituut had onder andere als taak het beheer over vermogens van politieke delinquenten en de bewindvoering over eigendommen van afwezigen, zoals gedeporteerde joden. Het NBI streefde ernaar zoveel mogelijk beheer in eigen hand te houden. Soms werden daarmee binnen het NBI speciale commissies belast, zoals bv. de Commissie Beheer Vaartuigen en de Commissie Beheer Vermogen van Vijandelijke Verzekeringen.
Sommige vermogensbestanddelen echter werden geacht beter door speciale (soms alleen technische) beheerders buiten het NBI uitgevoerd te kunnen worden. Er moest dan wel financiële verantwoording aan het NBI afgelegd worden. Deze specialistische beheerders konden al of niet door het NBI opgericht zijn. Zo waren er o.a. de Stichting Beheer Vijandelijke Octrooien en Merken, de Nederlandse Kastelenstichting, de Stichting Algemeen Beheer voor Draf- en Renpaarden, de Stichting Nederlands Kunstbezit, de Provinciale Voedselcommissarissen (beheer landbouwbedrijven en -gronden), de Rijksbureaus voor Handel en Nijverheid (grondstoffen en halffabricaten), het Staatsbosbeheer (bospercelen) enz..
De Stichting Pleziervaartuigen was een van deze specialistische beheerders.
Opvolger
Afdeling Pleziervaartuigen, Nederlandse Beheersinstituut
Rechtsvorm
Stichting
Inrichting van de organisatie
De stichting was ondergebracht in het gebouw van de ANWB, die de stichting van personeel heeft voorzien en als kassier optrad.
Als directeur werd benoemd Mr. A.E. Rosendahl Huber (secretaris van de directie der ANWB) en mr. J.M. Harmsen, als waarnemend directeur.
De afdeling liet zich bijstaan door provinciale vertegenwoordigers.
Bevoegdheden
Bij benoemingsbesluit van het NBI d.d. 15 december 1945 werd aan deze stichting opgedragen het beheer te voeren over alle woonschepen en pleziervaartuigen behorende tot het vermogen van:
Een vijandelijke staat
Een vijandelijke onderdaan
Een persoon vallende onder art. 6 lid 1 van het Besluit Vijandelijk Vermogen
Een afwezige in de zin van art. 84 van het Besluit Vijandelijk Vermogen
Een onbekende eigenaar
Taken
Per rondschrijven d.d. 3 januari 1946 werd aan jachtwerfeigenaren medegedeeld dat van de aan vijanden, landverraders en afwezigen toebehorende luxevaartuigen opgave moest worden gedaan. Aan de hand van de ontvangen opgaven, alsmede door middel van aanvullende opgaven van vermogensbeheerders en de afdeling Eigen Beheer werd tot inventarisatie, taxatie en administratie van de onder beheer staande vaartuigen overgegaan.
Op 1 februari 1946 was het aantal door de stichting beheerde pleziervaartuigen in totaal 747, met een getaxeerde waarde van f. 1.356.000,-
Toebehorend aan:
49 vijanden
612 landverraders
76 afwezigen en onbekenden
In verband met nieuwe beheersvoorzieningen en opsporingen verricht door de Centrale Vermogensopsporingsdienst (CVO) werd dit aantal nog tot 796 uitgebreid.
Inventaris van het archief van het Nederlands Beheersinstituut (NBI). Hoofdkantoor, (1944) 1945-1967. Nationaal Archief/Centrale Archiefselectiedienst (Den Haag/Winschoten 1996).
Omvang: 101 pagina’s. De inventaris bevat een uitgebreide historische en archivistische inleiding (blz. 13-21) en werd in 1996 vervaardigd door de Centrale Archiefselectiedienst.
Indices op toegang
Kaartsysteem; alfabetisch op naam van de eigenaar geordend
Kaartsysteem; op soort van het vaartuig geordend
Aantal inventarisnummers
20 (inventarisnummers 430 en 814-833)
Archiefordening
Alfabetisch
Informatiedrager
papier
Openbaarheid
beperkte openbaarheid
Toelichting
Raadpleging van stukken tot 2019 en deels tot 2042, na indiening schriftelijk gemotiveerd verzoek en invullen formulier, en na toestemming van de directeur Nationaal Archief. Voor publicatie van gegevens toestemming van het ministerie van Justitie, behalve van gegevens uit bescheiden die naar hun aard openbaar zijn (kranten, brochures, publicaties Raad of NBI, in openbaar uitgesproken vonnissen).
Analytische beschrijving van het archief
Inv. nr. 430: Stukken betreffende het beheer over pleziervaartuigen, woonschepen en directievaartuigen door de Stichting Pleziervaartuigen en de Afdeling Pleziervaartuigen, waaronder lijsten van eigenaren en accountantsrapporten, een jaarverslag 1946 en een “Instructie pleziervaartuigen” van het NBI, 1945-1949.
Inv. nrs. 814-833: Taxatie- en inventarisatierapporten van pleziervaartuigen, stukken betreffende het beheer van pleziervaartuigen uit vijandelijk vermogen, alfabetisch op naam van de eigenaar, en twee kaartsystemen, één op naam van de eigenaar en één op soort van het vaartuig.