De Stichting Individuele Effectenaanspraken Sjoa is opgericht door het Centraal Joods Overleg (CJO) en het Platform Israël.
Aanleiding voor oprichting
De Stichting Individuele Effectenaanspraken Sjoa was een uitvloeisel van de vaststellingsovereenkomst die het CJO en het Platform Israël op 13 juli 2000 hebben gesloten met de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), de Vereniging voor de Effectenhandel (VvdE) en de Amsterdam Exchanges N.V. (AEX). Hierin werd overeengekomen dat de NVB, VvdE en AEX gezamenlijk een bedrag ter beschikking zouden stellen aan een daarvoor op te richten stichting ter afwikkeling van individuele claims.
Rechtsvorm
Stichting
Inrichting van de organisatie
Het bestuur van de Stichting Individuele Effectenaanspraken Sjoa werd gevormd door:
R.S. Meijer, voorzitter, advocaat te Den Haag
A. Roet, secretaris
R.M. Naftaniel, penningmeester
De Commissie van beroep (opgericht najaar 2002, benoemd door CJO en het Platform Israël) bestond uit:
R. Samkalden, voorzitter
E.A. Meijer, lid
E. Eisenmann, lid
Voor de uitvoering van alle dagelijkse werkzaamheden werd het accountantskantoor PricewaterhouseCoopers (PwC) ingeschakeld. M. van der Ven was namens het bestuur verantwoordelijk voor de dagelijkse werkzaamheden van de Stichting Individuele Effectenaanspraken Sjoa. De Stichting Individuele Effectenaanspraken Sjoa heeft een helpdesk geopend voor het geven van hulp bij het indienen van een aanvraag voor een vergoeding.
Doelstelling
De Stichting Individuele Effectenaanspraken Sjoa had ten doel het beoordelen en, gebleken gegrondheid ervan, honoreren en uitkeren, voor wat betreft de hierna onder a. en b. bedoelde compensaties vóór 1 januari 2003 en voor wat betreft de hierna onder c. bedoelde vergoeding vóór 1 juli 2003, bij haar ingediende aanspraken van joodse personen of hun rechtsopvolgers op:
a) compensatie voor het “tekort bij het Effectenherstel 1953” als bedoeld in artikel 5.1 van de vaststellingsovereenkomst
b) compensatie voor de door Puttkammer ontvangen commissies
c) vergoeden van de in rekening gebrachte kosten voor het openbreken van safeloketten
Alsmede het bevorderen van een duurzaam en gecoördineerd beheer van de archieven die gevormd zijn naar aanleiding van het naoorlogse rechtsherstel in de ruimste zin des woords.
Bevoegdheden
Het bestuur was belast met het besturen van de stichting, waaronder het beoordelen en afhandelen van de in artikel 2 lid 1 van de statuten bedoelde aanspraken.
Het Bestuur had tot taak om vast te stellen of aanspraken van aanvragers al dan niet gehonoreerd konden worden en, zo ja, voor welk bedrag.
Het Bestuur nam geen aanspraken van aanvragers in behandeling die aanhangig waren bij de rechter of bij een andere, ter beslechting van geschillen aangewezen, dan wel door Aanvrager aangezochte, instantie, zolang de procedure daarover nog liep.
Het Bestuur had de bevoegdheid aanspraken in behandeling te nemen waarvan de rechter of een onder b. bedoelde instantie reeds eerder een positief dan wel negatief oordeel had gegeven.
Taken
De Stichting Individuele Effectenaanspraken Sjoa droeg zorg voor:
De aanvulling op het tekort bij het naoorlogse effectenrechtsherstel. Het Waarborgfonds Effectenrechtsherstel betaalde in en na 1953 slechts 90% van de waarde van door de nazi's gestolen effecten terug aan Joodse rechthebbenden. De Stichting Individuele Effectenaanspraken Sjoa vulde de ontbrekende 10% aan voor hen die konden aantonen dat zij indertijd de 90% uitkering hadden ontvangen.
Vergoeding Puttkammer provisie. De Stichting Individuele Effectenaanspraken Sjoa beschikte over een namenlijst van joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog bij Puttkammer sieraden hadden ingeleverd in de hoop zo aan deportatie te ontkomen. Puttkammer vroeg voor zijn werkzaamheden provisie. Op grond van de overeenkomst met de Nederlandse banken restitueerde de Stichting Individuele Effectenaanspraken Sjoa de helft van deze provisie aan personen die op deze lijst staan.
Restitutie kluiskosten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog brachten de banken de kosten voor het gedwongen openbreken van kluizen bij hun joodse cliënten in rekening. Indien de aanvrager aannemelijk kon maken dat zijn kluis indertijd was opengebroken en daarvoor de kosten had gedragen, kwam deze voor terugbetaling van deze kosten in aanmerking.
In verband met de bewerking ten behoeve van de aanstaande overdracht aan het Nationaal Archief bevindt het archief van de Stichting Individuele Effectenaanspraken Sjoa zich bij de Centrale Archief Selectiedienst te Winschoten. Ten tijde van de bewerking is het archief niet toegankelijk.
Stand van zaken: juli 2009
Toegang
Eenvoudige toegang
Toegang gedigitaliseerd
Toelichting
Dossiers zijn genummerd en beschreven op een archieflijst. Daarnaast is een aanvragenbestand beschikbaar in Excel met ingang op naam claimant en/of dossiernummer.
Omvang
Circa 15 meter
Archiefordening
Chronologisch
Numeriek
Thematisch
Toelichting
Chronologisch: de stukken uit 'archief overig' zijn chronologisch geordend
Op nummer: aanvraagdossiers, effectendossiers en kluizendossiers zijn op nummer geordend
Thematisch: het bestuursarchief en de stukken betreffende de financiële aangelegenheden zijn op onderwerp geordend
Informatiedrager
CD Rom
papier
Andere informatiedrager
De e-mail correspondentie en website zijn vastgelegd op CD-ROM.
Openbaarheid
niet openbaar
Financiële administratie
Het financieel archief, 2001-heden bevat:
administratie
bankafschriften
facturen
uitkeringslijsten
autorisaties
financiele jaarverslagen
Persoonsdossiers
Aanvraagdossiers, 2001-2004: alle bij de Stichting ingediende aanvragen en correspondentie met claimanten. Het aanvraagarchief omvat tevens alle aanvragen voor compensatie van de door Puttkammer ontvangen commissies.
Overig
Het bestuursarchief, 2001- heden bevat:
Documenten oprichtingsfase
Vergaderstukken
Correspondentie bestuur
Diversen, zoals verzekeringen, helpdesk, seminars etc.
Effectendossiers, 2001-2004: alle bij de Stichting ingediende aanvragen voor compensatie van het tekort bij het effectenrechtsherstel van 1953 en bijbehorende correspondentie.
Kluizendossiers, 2001-2004: alle bij de Stichting ingediende aanvragen voor vergoeding van de in rekening gebrachte kosten voor het openbreken van safeloketten en bijbehorende correspondentie.