De NAGU was een soort accountantskantoor, opgezet door een viertal Duitse bureaus uit die branche.
Inrichting van de organisatie
K. Kolbe, directeur
Positie binnen de organisatie
De NAGU werkte in opdracht van de Wirtschaftprüfstelle, welke ressorteerde onder het Generalkommissariat für Finanz und Wirtschaft.
Doelstelling
Doel van de NAGU was het beheren, verkrijgen en vervreemden van handels- en industriële ondernemingen en het verlenen van bemiddeling bij financiële transacties.
Taken
Joodse ondernemingen konden volgens VO 48/1941 onder beheer worden gesteld en vervolgens door de beheerder worden geariseerd of geliquideerd. De NAGU had als taak de taxatie, het beheer en de verkoop van joodse ondernemingen te bewerkstelligen. De NAGU was speciaal belast met de waardebepaling van de geconfisqueerde firma’s en met het vinden van een geschikte koper of beheerder. Ze was ook de instantie die de verkoopprijs bepaalde en met de toekomstige koper over de prijs onderhandelde. De bedragen die de NAGU bij de verkoop ontving werden overgemaakt naar de Treuhand AG te Berlijn en de Vermögens Verwaltungs- und Renten Anstalt (VVRA) te Amsterdam.
Aalders, G., Roof. De ontvreemding van joods bezit tijdens de Tweede Wereldoorlog (Den Haag 1999).
Bockxmeer, J.M.L. van en P.C.A. Lamboo, H.A.J. van Schie, Onderzoeksgids Archieven Joodse oorlogsgetroffenen. Overzicht van archieven met gegevens over roof, recuperatie, rechtsherstel en schadevergoeding van vermogens van Joden in Nederland in de periode 1940-1987 (Den Haag 1998).
Het archief is in zijn geheel beperkt openbaar. Het is slechts raadpleegbaar na verkregen toestemming van de directeur van het NIOD.
Selectie en vernietiging
Het archief is bijna volledig vernietigd.
Analytische beschrijving van het archief
Het archief bevat enkele archieffragmenten van de NAGU, waaronder correspondentie over de liquidatie van de firma Dr. G. Heyer en een verslag van een onderzoek naar de economische situatie tot 17 mei 1941 bij de NV Lakenfabrieken v/h Firma E. Elias te Tilburg. Verder bevat het archief gestencilde mededelingen van de Wirtschaftprüfstelle aan een aantal joodse ondernemingen, betreffende een maandelijks verplicht over te maken bedrag op de Bank voor Nederlandschen Arbeid N.V. t.n.v. de NAGU en een grootboek dat betrekking heeft op de jaren 1943-1944.
Archief van de Beheerders Niederländische Aktiengesellschaft für Abwicklung von Unternehmungen
De inventaris bevat een korte historische en archivistische inleiding.
Omvang
Het de op de NAGU betrekking hebbende gedeelte bedraagt ca. 1 meter.
Aantal inventarisnummers
Inv.nr. 663-671
Archiefordening
Alfabetisch
Informatiedrager
papier
Openbaarheid
beperkte openbaarheid
Toelichting
Het beperkt openbare gedeelte van dit archief (niet-openbaar categorie B) is alleen ter inzage na schriftelijke toestemming tot raadpleging, te verkrijgen d.m.v. een schriftelijk verzoek (per brief, inclusief onderzoeksopzet) aan de directeur van het Nationaal Archief t.a.v. het hoofd Onderzoek. Raadpleging van stukken, jonger dan 50 jaar, na toestemming van de directeur Nationaal Archief. In twijfelgevallen pleegt directeur Nationaal Archief overleg met Justitie. Publicatie van gegevens na toestemming van Justitie, behalve van gegevens, die naar hun aard openbaar zijn (kranten, brochures, publicaties Raad en NBI, in openbaar uitgesproken vonnissen).
Analytische beschrijving van het archief
De dossiers betreffende de NAGU bevatten gedeeltelijk stukken van de beheerders van de NAGU en gedeeltelijk stukken van het Nederlandse Beheersinstituut. De NAGU, Omnia en Wirtschaftprüfstelle vielen onder dezelfde afdeling van het Bureau Bijzonder Beheren van het Nederlands Beheersinstituut. In de dossiers van NAGU kan men ook correspondentie en accountantsverslagen etc. aantreffen over de Omnia en andersom.
663-666 Correspondentie betreffende vorderingen die voorlopig erkend zijn (1946-1954)
667-668 Correspondentie betreffende vorderingen die niet erkend zijn (1946-1954)
671 Algemene Correspondentie (1953-1960)
669 Correspondentie betreffende rechtsherstel met betrekking tot onroerende goederen en effecten (1947-1955)