Periode van bestaan: 8 december 1944 - juli/augustus 1945
Oprichters
Chef van den Staf Militair Gezag, Generaal-Majoor Mr. H.J. Kruls
Aanleiding voor oprichting
In afwachting van de oprichting van de Raad voor het Rechtsherstel en het Nederlandse Beheersinstituut was het Militair Gezag mede belast met de uitvoering van de Besluiten herstel rechtsverkeer (E 100) en Vijandelijk Vermogen (E 133). Voor de uitvoering van de taken is het Militair Commissariaat voor het Rechtsherstel opgericht.
Militair Commissariaat voor het Rechtsherstel, militaire commissarissen:
Reserve Luitenant-Kolonel bij den Generalen Staf Prof. Mr. J. Eggens (van 08-12-1944 tot 01-03-1945),
Reserve Luitenant-Kolonel bij den Generalen Staf Res. Majoor Prof. Mr. E.G.J. Gimbrère (vanaf 01-03-1945),
Reserve Majoor voor Algemeenen Dienst Prof. P.P. van Berkum (van 08-12-1944),
Reserve Majoor voor Algemeenen Dienst Prof. Mr. J.W.G.P. Jurgens (van 08-12-1944).
Het Militair Commissariaat voor het Rechtsherstel, bestaande uit een afdeling Rechtspraak en een afdeling Beheer streefde een decentrale organisatie na. De organisatie en werkwijze van het Commissariaat waren op militaire leest geschoeid. Generaal-Majoor Kruls stond niet positief tegenover het voorstel van de ministers van Justitie; Financiën; Handel, Nijverheid en Landbouw uit juni 1945 om het Militair Commissariaat voor het Rechtsherstel uit te breiden met enkele burger-ambtenaren.
Positie binnen de organisatie
Militair Gezag (MG)
Staf Militair Gezag (MG)
Militair Commissariaat voor het Rechtsherstel
Afdeling Rechtspraak
Afdeling Beheer
Bevoegdheden
Het Commissariaat oefende de bevoegdheden uit, welke in het Besluit herstel rechtsverkeer (E 100) aan den Raad voor het Rechtsherstel en in het Besluit Vijandelijk Vermogen (E 133) aan het Beheersinstituut zijn toegekend. Aan het Commissariaat waren eveneens de bevoegdheden gedelegeerd van de Commissie te Londen, bedoeld in het Besluit Rechtsverkeer in oorlogstijd (K.B. van 7 Juni 1940, Staatsblad No. A 6).
Taken
Uitvoering van de Besluiten herstel rechtsverkeer (E 100) en Vijandelijk Vermogen (E 133), in afwachting van de oprichting van de Raad voor het Rechtsherstel en het Nederlandse Beheersinstituut
Leiding geven aan de rechtsherstelwerkzaamheden van de militaire commissarissen in de provincies en de districten
Bockxmeer, J.M.L. van en P.C.A. Lamboo, H.A.J. van Schie, Onderzoeksgids Archieven Joodse oorlogsgetroffenen. Overzicht van archieven met gegevens over roof, recuperatie, rechtsherstel en schadevergoeding van vermogens van Joden in Nederland in de periode 1940-1987 (Den Haag 1998).
Kersten, J.W., Theorie en praktijk van het naoorlogse rechtsherstel en beheer (Den Haag 1999).
Kruls, H.J., Overzicht der werkzaamheden van het militair gezag gedurende de bijzondere staat van beleg: 14 september 1944 – 4 maart 1946 (’s-Gravenhage 1947).
Leguijt, F., Het militair gezag en de politieke verhoudingen in Nederland onder de bijzondere staat van beleg: (september 1944 – maart 1946) (Scriptie Universiteit van Amsterdam 1983).
Leidraad voor de toepassing van het besluit Herstel Rechtsverkeer en het besluit vijandelijk vermogen Nederlands Beheersinstituut (’s-Gravenhage 1946).
Mulder, D., Overzicht nopens de geschiedens van het ontvijandings-beleid voorzover het Nederlandse Beheersinstituut (N.B.I.) erbij betrokken is geweest (Z.p. 1961).
De openbaarheidsbeperkingen zijn nog niet vastgesteld.
Verloren geraakt
Niet bekend
Selectie en vernietiging
Niet bekend
Analytische beschrijving van het archief
Het archief van het Militair Commissariaat voor het Rechtsherstel bevat correspondentie uit de periode januari – oktober 1945.
Deelarchieven/ gedeponeerde archieven
Het archief van het Militair Commissariaat voor het Rechtsherstel bevat noch originele archivalia van andere archiefvormers, noch gedeponeerde archieven.
Archiefstukken van organisatie/persoon in andere archieven
Het archief van het Militair Commissariaat voor het Rechtsherstel maakt deel uit van het archief van de Afdeling Effectenregistratie van de Raad voor het Rechtsherstel, 1945-1976.
Opmerkingen
In juni 1945 is het Militair Commissariaat voor het Rechtsherstel verhuisd van Alexanderstraat 45 te ’s-Gravenhage naar Neuhuijskade 94 te ’s-Gravenhage.
Bronnen
Bockxmeer, J.M.L. van en P.C.A. Lamboo, H.A.J. van Schie, Onderzoeksgids Archieven Joodse oorlogsgetroffenen. Overzicht van archieven met gegevens over roof, recuperatie, rechtsherstel en schadevergoeding van vermogens van Joden in Nederland in de periode 1940-1987 (Den Haag 1998).
Nationaal Archief, Den Haag, Militair Gezag, (1939) 1943-1946 (1956), nummer toegang 2.13.25, inventarisnummer 1358.