De oprichting van de Stichting Joods Humanitair Fonds in 2002 was de uitkomst van overleg over de teruggave en verdeling van joodse oorlogstegoeden. Het Joods Humanitair Fonds was een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse regering en de joodse gemeenschap in Nederland.
Na langdurig onderzoek en overleg werden in 1999 en 2000 tussen de Nederlandse regering, verzekeraars, banken, beurs, het Centraal Joods Overleg (CJO) en de stichting Platform Israel akkoorden bereikt over de restitutie van geroofd Nederlands joods bezit.
De joodse gemeenschap in Nederland, de stichting Platform Israel en de Nederlandse regering zijn overeengekomen dat een deel van het bedrag dat de Nederlandse regering ter beschikking stelde, wordt toegekend aan projecten die joodse gemeenschappen ondersteunen, projecten die voorzien in joods onderwijs, voorlichtingsprojecten en hulpverleningsprojecten ten behoeve van slachtoffers van conflictsituaties.
Rechtsvorm
Stichting.
De SJHF was voorheen een zelfstandig bestuursorgaan (ZBO). Bij de oprichting van de stichting was overeengekomen dat het ministerie van Financiën de eerste jaren zorg zou dragen voor de kantoorkosten. In december 2004 werd het JHF een privaatrechtelijke stichting.
Op 31 januari 2002 is het JHF als een zelfstandig bestuursorgaan.
Inrichting van de organisatie
Raad van Bestuur
Voorzitter: Ronny Naftaniel (directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), lid van het Centraal Joods Overleg)
Penningmeester JHF:Rob Wurms (psycholoog, voormalig voorzitter van het Centraal Joods Overleg)
Bestuursleden
Mw. Leonie van Bladel (voormalig lid van het Europees Parlement, journalist)
Mikhail Chlenov (Voorzitter van Va'ad, Federatie van Joodse organisaties en gemeenten in Rusland)
Aba Dunner (directeur van de Europese Rabbijnenconferentie)
Mw. Hanneke Gelderblom-Lankhout (voormalig lid van de Eerste Kamer)
Rien van Gendt (directeur van de Van Leer Group Foundation)
Dow Marmur (oud-voorzitter of the World Union for Progressive Judaism, rabbijn)
Jaap Meijers (Bestuurslid van the Jewish Agency, Bestuurslid van het Joods Historisch Museum, voorzitter van de stichting Vrienden van het Joods Historisch Museum, oud-voorzitter van de Collectieve Israel Actie)
Florus Wijsenbeek (voormalig lid van het Europees Parlement, business consultant)
Raad van Advies
Richard Bernstein (advocaat, bestuurslid van the Jewish Agency en lid van de Raad van Bestuur van the United Jewish Communities in North America)
Petrus Buwalda (oud-ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden in de voormalige Unie van Socialistische Sovjetrepublieken (USSR).
Voorzitter: Frank Majoor (Secretaris-Generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken)
Alain Philippson, (Plaatsvervangend voorzitter van de Belgische Vereniging van Banken en Beursvennootschappen, voorzitter van het Europees Joods Informatie Centrum te Brussel)
Ophir Pines-Paz (Secretaris-Generaal van de Israelische Partij van de Arbeid)
Israel Singer (president van het Joods Wereld Congres)
Dimitri Verhoeven (advocaat, senior beleidsadviseur van het ministerie van Financiën)
Bezwarencommissie
Voorzitter: Leo Frijda (Vice-president van het Gerechtshof te Amsterdam)
Mw. Betty Gosschalk-Davidson (advocaat)
Max Groen (registreerd accountant, KPMG)
Directeur
Mw. Muriel Leeuwin
Doelstelling
‘De stichting heeft ten doel het beheren en (doen) verdelen van de bij de oprichting van de stichting aan haar ter beschikking gestelde gelden (…) ten behoeve van humanitaire projecten in het buitenland, met het oog op onder meer:
de opbouw en continuïteit van de Joodse gemeenschappen, op het gebied van onder meer cultuur, kennisoverdracht en versterking van de immateriële infrastructuur;
de Joodse educatie;
het bevorderen van respect tussen mensen onderling;
het ondersteunen van burgers die slachtoffer zijn van conflictsituaties, opdat daarmee de solidariteit van de Nederlands-Joodse gemeenschap in Nederland en Israël met de Joodse gemeenschappen en mensen in nood elders in de wereld tot uitdrukking zal worden gebracht.’
Bevoegdheden
Het bestuur is belast met het besturen van de stichting. De leden van de raad van advies staan het bestuur, gevraagd en ongevraagd, met raad ter zijde indien en voorzover het de humanitaire projecten betreft. Een advies van de raad van advies is niet bindend. De bezwarencommissie heeft tot taak het bestuur te adviseren inzake de bezwaarschriften. Een advies van de bezwarencommissie is niet bindend.
Taken
Fondsbeheer en het verlenen van subsidies ten behoeve van humanitaire projecten in Midden- en Oost-Europa met betrekking tot ondersteuning van joodse gemeenschappen, joods onderwijs, voorlichting en hulp aan slachtoffers van conflictsituaties.
Per jaar dienen gemiddeld 110 organisaties een aanvraag in. Aan circa 50 organisaties wordt gemiddeld per jaar een subsidie toegekend.
Brief van de minister-president, minister van Algemene Zaken en de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van van Financiën aan de Tweede Kamer van 21 maart 2000 (Tweede Kamer, vergaderjaar 1999/2000, 25839, no. 13).
Toegang gedigitaliseerd: met behulp van een database kan in de archieven gezocht worden.
Omvang
± 15 meter
Archiefordening
Chronologisch
Numeriek
Thematisch
Toelichting
Thematische ordening, nl. een geografische ordening
Informatiedrager
dvd
foto
papier
Andere informatiedrager
Digitaal (database)
Openbaarheid
niet openbaar
Verloren geraakt
Er is geen archief verloren geraakt.
Selectie en vernietiging
Er is geen archief vernietigd.
Notulen en vergadersets
Vergadersets van het bestuur
Jaarverslagen
Jaarverslagen
Correspondentie
Ingekomen en uitgaande stukken
Financiële administratie
Financiële stukken van de organisatie
Persoonsdossiers
Niet aanwezig
Overig
Dossiers met aanvragen voor subsidies uit het buitenland
Documentatie
Het JHF heeft circa twintig films op DVD over activtiteiten van organisaties in collectie. Deze DVD’s zijn in principe voor publiek toegankelijk.
Deelarchieven/ gedeponeerde archieven
Het archief bevat geen originele archivalia van andere archiefvormers en geen gedeponeerde archieven.
Archiefstukken van organisatie/persoon in andere archieven
Er bevinden zich geen archivalia van de archiefvormer in andere archieven.
Opmerkingen
In de toekomst zal het JHF de dossiers waarover in de periode januari 2002-december 2004 een beslissing is genomen overdragen aan het Nationaal Archief. De dossiers uit de periode daarna, waarin het JHF opereerde als privaatrechtelijke stichting, blijven in beheer van het JHF.
Bronnen
Telefonisch overleg met mevrouw Muriel Leeuwin op 29 maart 2007.