De Technische Commissie Haalbaarheidsonderzoek Indische Tegoeden is op 18 juli 2000 formeel ingesteld, met terugwerkende kracht tot en met 15 mei 2000.
Op 4 februari 2002 is de Technische Commissie Haalbaarheidsonderzoek Indische Tegoeden heringesteld, met terugwerkende kracht tot en met 3 oktober 2001.
Oprichters
De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, dr. E. Borst-Eilers
Aanleiding voor oprichting
Het haalbaarheidsonderzoek lag in het verlengde van eerder uitgebrachte rapporten over de Tegoeden Tweede Wereldoorlog (met name van de Commissie-Van Galen, januari 2000). Gezien de onduidelijkheden rond de toegankelijkheid en het eventueel nog voorhanden zijn van onderzoeksmateriaal, was door het Indisch Platform voorgesteld op korte termijn een inventariserend onderzoek te verrichten naar de haalbaarheid van onderzoek ten behoeve van het in behandeling nemen van individuele claims. Daartoe is de Technische Commissie Haalbaarheidsonderzoek Indische Tegoeden opgericht.
Inrichting van de organisatie
Leden van Technische Commissie Haalbaarheidsonderzoek Indische Tegoeden:
Eerste onderzoek, archieven in Nederland:
drs. C. van ’t Veen (voorzitter per 1 juli 2000), plaatsvervangend Secretaris-Generaal, Ministerie van VWS
T.J. Blankert-van Veen (voorzitter tot 1 juli 2000), projectdirecteur Tegoeden Tweede Wereldoorlog, Ministerie van VWS
dr. J.T. Lindblad, universitair hoofddocent Universiteit Leiden, gespecialiseerd in de economische geschiedenis van Indonesië
dr. E.B. Locher-Scholten, universitair hoofddocent Universiteit Utrecht, gespecialiseerd in de geschiedenis van Nederlands-Indië/Indonesië in de 19e en 20ste eeuw
dr. C. Touwen-Bouwsma, NIOD, hoofd Informatie en Documentatie, gespecialiseerd in de geschiedenis van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië
P.P. Crombeen (secretaris), projectmedewerker Tegoeden Tweede Wereldoorlog, ministerie van VWS
Onderzoeksteam
drs. N.A. van Horn
drs. R. van der Maar
Adviseurs
drs. P.J. Keppy
drs. J. de Wit
Waarnemers
E.J.E. Herni, Bond van Ex-geïnterneerden en Gerepatrieerden van Overzee (BEGO)
drs. C.J. Ruppert, projectleider Tegoeden WOII, ministerie van Financiën
dr. mr. L. van Poelgeest, ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Tweede onderzoek, archieven in het buitenland:
mr. A.R.A. van den Ham (voorzitter tot 19 september 2002), plaatsvervangend secretaris-generaal, ministerie van VWS
drs. M.P. van Gastel (voorzitter vanaf 19 september 2002), Directeur-Generaal Welzijn & Sport, ministerie van VWS
dr. J.T. Lindblad, universitair hoofddocent Universiteit Leiden, gespecialiseerd in de economische geschiedenis van Indonesië
dr. E.B. Locher-Scholten, universitair hoofddocent Universiteit Utrecht, gespecialiseerd in de geschiedenis van Nederlands-Indië/Indonesië in de 19e en 20ste eeuw
dr. C. Touwen-Bouwsma, NIOD, hoofd Informatie en Documentatie, gespecialiseerd in de geschiedenis van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië
P.P. Crombeen (secretaris), projectmedewerker Tegoeden Tweede Wereldoorlog, ministerie van VWS
Onderzoeksteam
dr. P.J. Keppy (coördinator)
drs. N.A. van Horn
drs. R. van der Maar
Adviseur
E.J.E. Herni, Bond van Ex-geïnterneerden en Gerepatrieerden van Overzee (BEGO)
Waarnemer
drs. D.J. van Lottum, ministerie van Buitenlandse Zaken
Positie binnen de organisatie
De Technische Commissie Haalbaarheidsonderzoek Indische Tegoeden viel onder het Project Indische Tegoeden van het ministerie van VWS.
Bevoegdheden
De Commissie was bevoegd een inventariserend onderzoek te laten verrichten naar de mogelijkheid tot verder onderzoek naar de gang van zaken rond het naoorlogs rechtsherstel inzake de claims met betrekking tot goederen, die hun oorsprong vonden in de periode 8 december 1941 – 15 augustus 1945.
Taken
De Commissie Haalbaarheidsonderzoek Indische Tegoeden kreeg tot taak in Nederland een inventariserend onderzoek te laten verrichten naar de mogelijkheid tot verder onderzoek naar de gang van zaken rond het naoorlogs rechtsherstel inzake de claims met betrekking tot goederen, die hun oorsprong vonden in de periode van de oorlog met Japan (8 december 1941 – 15 augustus 1945). Gelet op deze taakopdracht stond de volgende vraagstelling centraal:
In hoeverre is het mogelijk op basis van in Nederland aangetroffen archiefmateriaal verder onderzoek te doen naar de behandeling van individuele claims met betrekking tot goederen die tijdens de oorlog met Japan verloren of beschadigd zijn geraakt?
De resultaten van de uitgevoerde haalbaarheidsstudie zijn neergelegd in het Inventarisatierapport Haalbaarheidsonderzoek Indische Tegoeden, dat op 31 augustus 2000 werd uitgebracht. Daarin kwam de commissie tot de conclusie dat het archiefmateriaal dat in Nederland voorhanden was, geen mogelijkheid bood verder onderzoek te doen naar de behandeling van ingediende individuele claims met betrekking tot goederen die tijdens de oorlog met Japan in Nederlands-Indië verloren of beschadigd zijn geraakt. Evenmin bood het materiaal aanknopingspunten voor de behandeling van eventueel nog in te dienen individuele claims.
De aanbevelingen van de Technische Commissie voor het uitvoeren van nader inventariserend onderzoek in relevante buitenlandse archieven zijn door de regering overgenomen. De commissie heeft daartoe een tweede onderzoeksopdracht gekregen:
In hoeverre is het mogelijk op basis van archiefmateriaal aangetroffen in het buitenland onderzoek te doen naar de behandeling van individuele claims met betrekking tot goederen die tijdens de oorlog met Japan (8 december 1941 - 15 augustus 1945) verloren of beschadigd zijn geraakt?
De resultaten van deze tweede haalbaarheidsstudie zijn neergelegd in het Inventarisatierapport Haalbaarheidsonderzoek Indische Tegoeden: Buitenlandse Archieven, dat op 23 januari 2003 werd uitgebracht.
Commissie-Van Galen, Onderzoek naar de particuliere bank- en levensverzekeringstegoeden van Nederlanders in Nederlands-Indië/Indonesië 1940-1958. Verricht in opdracht van de Begeleidingscommissie Indische Tegoeden (Den Haag 2000).
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Eenheid Oorlogsgetroffenen en Herinnering WO II, Den Haag www.minvws.nl
Toegang
Toegang gedigitaliseerd
Toelichting
Archiveringsprogramma VWS
Kenmerk toegang
TTW/HOIT (onderdeel van de serie EP/TTW)
Omvang
5 mappen, 0,3 meter
Archiefordening
Thematisch
Informatiedrager
papier
Notulen en vergadersets
Notulen van vergaderingen van de Technische Commissie, met bijbehorende vergadersets (2000-2002). Inclusief de regeringsreactie op het haalbaarheidsonderzoek en het regeringsstandpunt Onderzoek Indische Tegoeden.
Financiële administratie
Kostenbegroting eerste haalbaarheidsonderzoek, 2000
Financiële stukken tweede haalbaarheidsonderzoek, 2001-2002
Overig
Stukken betreffende de organisatie van het eerste onderzoek: