Prof.mr. Jannes Eggens werd op 20 oktober 1891 geboren. Hij bezocht het gymnasium te Utrecht en studeerde vervolgens aan de universiteit aldaar rechtswetenschappen en notariaat. Van 1921 tot 1935 was hij privaatdocent notarieel- en fiscaal recht aan de Universiteit van Utrecht en tevens kandidaat-notaris. Van 1935 tot 1946 bekleedde hij een professoraat aan de Rechtsschool te Batavia in het Nederlands-Indisch burgerlijk recht, van 1940 tot 1945 eveneens in het notarieel recht. Van 1946 af was hij bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht.
Tijdens de oorlog verbleef prof. Eggens in Londen waar hij van 1942 tot 1945 hoofd was van de afdeling Rechtsverkeer in Oorlogstijd bij het Departement van Koloniën. Daarnaast had hij zitting in vele organen, zoals de Commissie Herstel Rechtsverkeer, de Studie-Groep voor Reconstructie-Problemen, de Raad van Bijstand voor Nederlandsch-Indische Zaken en was hij juridisch adviseur van het Bureau Militair Gezag.
Jannes Eggens was voorzitter van de 'Commissie voor het herstel van het Rechtsverkeer na afloop van de vijandelijke bezetting van Nederland en Nederlandsch-Indië'. Deze commissie, ook wel bekend als de Commissie Eggens, werd op 19 oktober 1942 ingesteld en op 15 augustus 1944 opgeheven. De werkopdracht van de commissie was o.a. 'het doen van geformuleerde voorstellen, teneinde na afloop van de vijandelijke bezetting van delen van het Koninkrijk zo spoedig mogelijk te kunnen geraken tot herstel van het, als gevolg van de oorlog verbroken rechtsverkeer.'
De commissie heeft drie wetsbesluiten voorbereid:
het Besluit Bezettingsmaatregelen (Stb. E 93)
het Besluit Herstel Rechtsverkeer (Stb. E 100)
het Besluit Vijandelijk Vermogen (Stb. E 133)
Op 8 december 1944 kreeg hij de leiding over het Militair Commissariaat voor het Rechtsherstel. Op 1 maart 1945 legde hij deze functie neer.
De inventaris is in 1974 vervaardigd door P. Micheels en bevat een korte biografische inleiding.
Omvang
De omvang van het totale archief bedraagt 1,3 meter. Stukken m.b.t. de Commissie Herstel Rechtsverkeer bedragen 0,4 meter, 18 inventarisnummers.
Aantal inventarisnummers
64 inventarisnummers.
Archiefordening
Thematisch
Informatiedrager
papier
Openbaarheid
volledige openbaarheid
Analytische beschrijving van het archief
Stukken met betrekking tot de Commissie Herstel Rechtsverkeer:
Stukken van de Commissie Herstel Rechtsverkeer over de jaren 1942-1944. Betreft financieel-economische zaken, handhaving, c.q. herstel van het Nederlandse bedrijfsleven, de wetgeving in verband met de terugkeer, uitvoering Besluit op de Bijzondere Militaire Gerechtshoven, behandeling van het vijandelijk vermogen, vergoedingen oorlogsschade, al dan niet (voorlopige) handhaving van door de Duitse bezetter uitgevaardigde verordeningen, de registratie van effecten en een regeling voor een tijdelijke bestuursvoorziening.
Beschikking van de minister van Justitie over de instelling en taakomschrijving van een ‘Commissie voor het herstel van het Rechtsverkeer na afloop van de vijandelijke bezetting van Nederland en Nederlandsch-lndië’ en het besluit tot opheffing van de Commissie Herstel Rechtsverkeer.
Document van het ‘Comité Interallié pour l 'Etude de l Armistice’.
Notulen (1942-1944).
Koninklijke Besluiten, die de Commissie Herstel Rechtsverkeer bij haar werkzaamheden gebruikt heeft, alsmede ontwerpen, concepten en toelichtingen, (1942-1945).
Verordeningen, in bezet Nederland uitgevaardigd, die de Commissie Herstel Rechtsverkeer bij haar werkzaamheden gebruikt heeft, en daarmee samenhangende stukken (1941-1944).
Stukken van de Commissie voor Economische, Sociale en Financiële Overgangswetgeving (aanvankelijk geheten: Sub-Commissie Herstel Rechtsverkeer) (1943).
Uittreksel uit de notulen van de vergaderingen van de Gemengde Commissie (te New York) (1942-1943).
Daarnaast bevat het archief enige bescheiden van de Studie-Groep voor Reconstructie-Problemen, het Militair Gezag, Raad van Bijstand voor Nederlandsch-Indische Zaken en stukken over diverse onderwerpen.