Het DSK werd in Nederland ingeschakeld krachtens verordening 7/1940. Het kreeg de uitvoering van de bepalingen van de Deviezennoodmaatregel (1940 Stb. 484) opgedragen.
Inrichting van de organisatie
Hoofd van het Devisenschutzkommando, tevens Oberzollinspektor was Hermann Guth. Zijn plaatsvervanger was Oscar Gerbig. De leden van de DSK waren ambtenaren van de Duitse douane. Het DSK werkte voornamelijk met informanten die, tegen vergoeding, personen aanbrachten die handelden in strijd met de deviezenvoorschriften.
Na de oorlog werd K. Sneep als beheerder van het DSK aangesteld.
Positie binnen de organisatie
Het DSK ressorteerde onder het Reichssicherheitshauptamt in Berlijn.
Taken
Het DSK had de taak te waken over de juiste naleving van de Deviezenbepalingen, respectievelijk de Deviezennoodmaatregel, de Deviezenverordening 1940 en het Deviezenbesluit 1941; de Verordeningen Joods Vermogen; de Verordening op het zgn. feindvermögen en de Zwarthandelverordening effecten (bij deze laatste verordening werd o.m. elke handel buiten de beurs om verboden). Het DSK nam goederen in beslag op grond van een strafbare handeling. Het negeren van inleveringsverordeningen was zo’n strafbare handeling. Daarnaast hield het DSK zich bezig met de controle op de naleving van de diverse anti-joodse maatregelen, met name de twee Liro-verordeningen. Met de opsporing van het joodse vermogen heeft het DSK zich zeer actief beziggehouden.
Het hoofdkantoor van de DSK was gevestigd in Amsterdam op de Herengracht 410-412 en later op de Keizersgracht. Er waren bijkantoren in Rotterdam, Nijmegen en Groningen.
Bockxmeer, J.M.L. van en P.C.A. Lamboo, H.A.J. van Schie, Onderzoeksgids Archieven Joodse oorlogsgetroffenen. Overzicht van archieven met gegevens over roof, recuperatie, rechtsherstel en schadevergoeding van vermogens van Joden in Nederland in de periode 1940-1987 (Den Haag 1998).
Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, Documentatie II Zaken, Duitse Deviezenpolitiek, 194A.
Volgens de naoorlogse beheerder is het archief van het DSK, op een enkel document na, omstreeks september 1944 vernietigd.
Overig
Naar verklaring van Hermann Guth, hoofd van het DSK, heeft het archief van het DSK uit vier delen bestaan:
Boekhouding
Opsporing
Personeel
Verordeningen en Circulaires
Archiefstukken van organisatie/persoon in andere archieven
NIOD: Collectie Documentatie II Zaken (dossier Devisenschutzkommando, no. 194b)
In dit dossier bevindt zich een map met (doorslagen van) processen-verbaal opgesteld door het Devisenschutzkommando, bijkantoor Rotterdam, en een rapport over de werkzaamheden en achtergronden van het DSK.
NIOD: Een fragment van het archief van het DSK bevindt zich in het archief van de Generalkommissar für Finanz und Wirtschaft, bestaande uit:
Een verzameling maandberichten van Rebholz' Effectenkantoor, verdelingslijsten van in beslag genomen spiritualiën en stukken betreffende de aankoop van aandelen Koninklijke door leden van het Devisenschutzkommando Frankrijk. (Dit materiaal kon na de bewerking van het archief niet meer gelokaliseerd worden).
Archief van de Beheerder van het Devisenschutzkommando Niederlande
De inventaris werd in 1989 (1996) vervaardigd door H.A.J. van Schie en bevat een korte historische en archivistische inleiding (hierin wordt echter geen vermelding gemaakt van het DSK).
Omvang
Het op het DSK betrekking hebbende gedeelte bedraagt 0,1 meter.
Aantal inventarisnummers
1 (inv.nr. 600)
Archiefordening
Alfabetisch
Toelichting
Alfabetisch: De dossiers over de door het NBI beheerde vermogens zijn alfabetisch op naam opgeborgen.
Informatiedrager
papier
Openbaarheid
beperkte openbaarheid
Toelichting
Het beperkt openbare gedeelte van dit archief (niet-openbaar categorie B) is alleen ter inzage na schriftelijke toestemming tot raadpleging, te verkrijgen d.m.v. een schriftelijk verzoek (per brief, inclusief onderzoeksopzet) aan de directeur van het Nationaal Archief t.a.v. het hoofd Onderzoek. Raadpleging van stukken, jonger dan 50 jaar, na toestemming van de directeur Nationaal Archief. In twijfelgevallen pleegt directeur Nationaal Archief overleg met Justitie. Publicatie van gegevens na toestemming van Justitie, behalve van gegevens, die naar hun aard openbaar zijn (kranten, brochures, publicaties Raad en NBI, in openbaar uitgesproken vonnissen).
Analytische beschrijving van het archief
Algemene correspondentie van het Nederlandse Beheersinstituut, Bureau Amsterdam, 1945-1953 (inv.nr. 600).
Correspondentie van de Beheerder-liquidateur van het DSK en van het Bureau Bijzondere Beheren van het Nederlandse Beheersinstituut betreffende opsporing van vermogensbestanddelen van en erkenning van vorderingen op het Devisenschutzkommando Niederlande en het daarmee verweven Sekretariatskonto L.V.B.-4, alfabetisch geordend op namen van afzenders en geadresseerden, 1945-1954 (inv.nr. 600).