De Deviezenverordening 1940, op basis waarvan het Deviezeninstituut is opgericht, is krachtens KB van 17 september 1944 (Stb. E 93) met ingang van de bevrijding buiten werking getreden. Het Deviezeninstituut is vervolgens tot 8 april 1949 in liquidatie geweest en daarna formeel opgeheven.
Oprichters
Het Deviezeninstituut werd bij notariële akte van 28 juni 1940 opgericht door:
de Secretaris-Generaal van het ministerie van Financiën,
de Secretaris-Generaal van het ministerie van Handel, Nijverheid en Scheepvaart,
de Secretaris-Generaal van het ministerie van Landbouw en Visserij,
de Secretaris-Generaal van het ministerie van Koloniën.
Aanleiding voor oprichting
De Stichting het Deviezeninstituut is in het leven geroepen ter uitvoering van artikel 25 van de Deviezenverordening 1940 van 24 juni 1940 (Staatsblad S 401).
Opvolger
Kantoor Deviezenvergunningen van De Nederlandsche Bank
Rechtsvorm
Stichting
Inrichting van de organisatie
De directeuren van het Deviezeninstituut werden benoemd en ontslagen door de leden van de Commissie van het Deviezeninstituut. De directie bestond uit tenminste drie leden. Hiervan trad één lid op als president-directeur. De directie was belast met de leiding van het Deviezeninstituut.
Directie:
Prof.mr. G.W.J. Bruins (president-directeur),
J.A. Deknatel (directeur),
Prof.mr. A.M. de Jong (directeur van 1940-1943).
De Commissie bestond uit de Secretaris-Generaal van Financiën, de Secretaris-Generaal van Handel, Nijverheid en Scheepvaart, de Secretaris-Generaal van Landbouw en Visserij en de Secretaris-Generaal van Koloniën. Deze Commissie was onder meer belast met:
de benoeming van de directeuren
het benoemen van de leden van een eventueel op te richten Commissie van Advies;
het benoemen van de vertegenwoordigers en plaatsvervangend vertegenwoordigers in de Commissie van Vertegenwoordigers;
het bepalen van het algemene beleid van het Deviezeninstituut.
De Commissie van Vertegenwoordigers bepaalde de uitvoering van het beleid zoals geformuleerd door de Commissie. De leden en plaatsvervangend leden van de Commissie van Vertegenwoordigers werden benoemd door de Commissie.
Taken
Het Deviezeninstituut werd belast met de uitvoering van de Deviezenverordening 1940 waarin het deviezenverkeer was vastgelegd. Het kopen, verkopen, in eigendom hebben van deviezen was voortaan alleen toegestaan met een vergunning van het Deviezeninstituut. Met deviezen werden onder meer betaalmiddelen, effecten, vorderingen en edele metalen bedoeld.
Bij DNB wordt de toegang op de archieven gevormd door een database, waarin ca. 80.000 beschrijvingen van dossiers en andere archiefbestanddelen zijn opgenomen.
Omvang
8,12 meter
Aantal inventarisnummers
515 dossiers
Archiefordening
Numeriek
Informatiedrager
papier
Openbaarheid
beperkte openbaarheid
Toelichting
Het archief van DNB is in principe na twintig jaar openbaar, met uitzonderingen. Voor raadpleging is toestemming vereist van DNB, welke vooraf schriftelijk moet worden aangevraagd. Bij overdracht van het archief naar het Nationaal Archief kan een beperking aan de openbaarheid per archiefdeel worden vastgesteld.
Analytische beschrijving van het archief
Het archief bevat:
notulen en vergadersets
maand- en jaarverslagen
correspondentie
financiële administratie
Bronnen
Fieret, C., Inventaris van het archief van het Deviezeninstituut (Commissie van vertegenwoordigers), 1940-1945 Nationaal Archief (Den Haag 2004).