De projectgroep is ingesteld door het Ministerie van Financiën.
Aanleiding voor oprichting
In september 1996 bracht het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken het rapport History Notes. Nazi Gold: Information from the British Archives uit waarin op basis van onderzoek in Britse archieven werd gesteld dat de Zwitserse autoriteiten na 1945 slechts een deel van het goud dat in de Tweede Wereldoorlog door Zwitserland van nazi-Duitsland werd gekocht hadden teruggeven. Het rapport leidde ertoe dat de kwestie van het door nazi-Duitsland geroofde monetaire goud internationaal in de belangstelling kwam te staan.
De publicatie volgde kort op de instelling van het Independent Committee of Eminent Persons (ICEP) in Zwitserland in het voorjaar van 1996. Deze commissie, onder aanvoering van Paul A. Volcker, de vroegere voorzitter van het Amerikaanse Federal Reserve System, had tot taak onderzoek te verrichten naar slapende tegoeden van rekeninghouders die tijdens de Tweede Wereldoorlog waren omgekomen. De commissie was na jarenlange lobby van het World Jewish Congress (WJC) en de World Jewish Restitution Organization (WJRO) met instemming van de Zwitserse banken opgericht.
De diverse internationale onderzoeken waren in Nederland aanleiding voor de oprichting van de Contactgroep Tegoeden WOII, onder voorzitterschap van Van Kemenade.
Voor het ministerie van Financiën was de belangstelling voor het onderzoek naar de tegoeden uit de Tweede Wereldoorlog en de oprichting van de Contactgroep Tegoeden WOII aanleiding om een departementale projectgroep op te richten.
Opvolger
Centrale Directie Juridische en Bestuurlijke Zaken van het Ministerie van Financiën
Inrichting van de organisatie
De projectleider van de departementale projectgroep was drs. C.J. Ruppert. Hij werd in zijn werkzaamheden ondersteund door een vijftal ambtenaren. De samenstelling van deze ambtelijke ondersteuning is in de loop der jaren een aantal maal gewijzigd.
Positie binnen de organisatie
De projectgroep maakte deel uit van de Centrale Directie Juridische en Bestuurlijke Zaken.
Doelstelling
Monitoring van de Commissie-Kordes, Commissie-Van Kemenade, Commissie-Scholten, Commissie-Ekkart, Commissie-Van Galen
Advisering van de minister van Financiën over de verdeling van de Tegoeden WOII
Bevoegdheden
Het monitoren van de Commissie-Kordes, Commissie-Van Kemenade, Commissie-Scholten, Commissie-Ekkart, Commissie-Van Galen
Het adviseren van de minister van Financiën over de verdeling van de Tegoeden WOII
Taken
De projectgroep fungeerde als centraal aanspreekpunt voor in- en externe partijen. Burgerbrieven die naar aanleiding van de publiciteit over het na-oorlogse rechtsherstel bij het ministerie van Financiën binnenkwamen, werden door de projectgroep beantwoord of doorgestuurd naar één van de onderzoekscomissies.
Monitoring van de Commissie-Kordes, Commissie-Van Kemenade, Commissie-Scholten, Commissie-Ekkart, Commissie-Van Galen
Advisering van de minister van Financiën over de verdeling van de Tegoeden WOII
Aalders, G.H., Roof. De ontvreemding van joods bezit tijdens de Tweede Wereldoorlog (Den Haag 1999).
Aalders, G.H., Berooid. De beroofde joden en het Nederlandse restitutiebeleid sinds 1945 (Amsterdam 2001).
Aalders, G.H., Eksters. De nazi-roof van 146 duizend kilo goud bij De Nederlandsche Bank (Amsterdam 2002).
Baardewijk, F. van en P. Glasz, Inventarisatierapport Onderzoek Indische Tegoeden (Amsterdam 1998).
Blitz, R., Hiaten en onduidelijkheden in het eerste rapport van de Begeleidingscommissie Onderzoek Financiële Tegoeden WOII in Nederland (Scholten Commissie); Vragen en opmerkingen m.b.t. Archieven Tastbare Goederen: tweede rapport Commissie van Onderzoek Liro-Archieven (Kordes Commissie) Het Israël Instituut voor Onderzoek naar Verdwenen Nederlands Joods Bezit tijdens de Holocaust (Ramat Gan 1999).
Bockxmeer, J.M.L. van, P.C.A. Lamboo en H.A.J. van Schie, Archieven Joodse oorlogsgetroffenen: overzicht van archieven met gegevens over roof, recuperatie, rechtsherstel en schadevergoeding van vermogens van Joden in Nederland in de periode 1940-1987 (Den Haag 1998).
Commissie van Onderzoek Liro-archieven, Archieven, tastbare goederen, claims: tweede rapport van de Commissie van Onderzoek Liro-archieven. Commissie Kordes (Den Haag 1998).
Eerste rapport van de Begeleidingscommissie onderzoek financiële tegoeden WO-II in Nederland. Begeleidingscommissie onderzoek financiële tegoeden WO-II in Nederland (Leiden 1998).
Eindrapport van deBegeleidingscommissie onderzoek financiële tegoeden WO-II in Nederland.3 delen. Begeleidingscommissie onderzoek financiële tegoeden WO-II in Nederland (Leiden 1999).
Kersten, W.J., Theorie en praktijk van het naoorlogse rechtsherstel en beheer (Den Haag 1999).
Onderzoek naar de particuliere bank- en levensverzekeringstegoeden van Nederlanders in Nederlands-Indië/Indonesië 1940-1958. Verricht in opdracht van de Begeleidingscommissie Onderzoek Indische Tegoeden. Commissie-Van Galen (Den Haag 2000).
Pauw, J.L. van der, Inventaris van het archief van de Begeleidingscommissie onderzoek Financiële Tegoeden Wereldoorlog II in Nederland (Commissie Scholten), 1997-2000. Nationaal Archief (Den Haag 2000).
Rapport, Commissie van Onderzoek Liro-archieven, Commissie-Kordes (Den Haag 1998).
Renselaar, C. van, Partij in de marge. Oorlog, goud en De Nederlandsche Bank (Amsterdam 2005).
Tweede Wereldoorlog: roof en rechtsherstel: Eindrapport van de Contactgroep Tegoeden WOII. Commissie-Van Kemenade (Amsterdam 2000).
Bijlagen:
Adviezen van de Contactgroep Tegoeden WO II uitgebracht aan de minister van Financiën (z.p., z.j.)
Kalshoven, F., Advies inzake de kansen op verdere restitutie van het tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter uit Nederland weggevoerde monetaire goud (Wassenaar 1999).
Klein, P.W., Het rechtsherstel gewogen: vragen mét en zonder antwoord (Leiden 1999).
NIOD (G. Aalders), Bij Verordening. De roof van het joodse vermogen in Nederland en het naoorlogse rechtsherstel (Amsterdam 1998).
KPMG Forensic Accounting (F. Hoek en J. ten Wolde), Roof en restitutie Joods vermogen. Rapport uitgebracht aan de Contactgroep Tegoeden WO II (Amsterdam 1999).
Veraart, W., Ontrechting en rechtsherstel in Nederland en Frankrijk in de jaren van bezetting en wederopbouw (Rotterdam 2005).
Archief van de Departementale Projectgroep Tegoeden WOII (1940-1945)
Het archief van de Departementale Projectgroep Tegoeden WO-II (1940-1945) omvat 6,5 meter. Daarnaast bevat het archief van het Ministerie van Financiën 10 meter neerslag.
Archiefordening
Anders
Toelichting
Het archief is geordend op archiefcode.
Informatiedrager
papier
Openbaarheid
beperkte openbaarheid
Toelichting
Een gemotiveerd verzoek voor onderzoek kan bij het ministerie van Financiën worden ingediend.
Verloren geraakt
Er zijn geen bescheiden verloren geraakt.
Selectie en vernietiging
Er zijn geen bescheiden vernietigd.
Analytische beschrijving van het archief
Het archief is niet geïnventariseerd.
Notulen en vergadersets
Het archief bevat notulen en vergadersets met betrekking tot departementaal overleg en interdepartementaal overleg. Op de plaatsingslijst wordt melding gemaakt van secretarissenoverleg. In het archief is hiervan geen map aangetroffen.
Correspondentie
Het archief bevat:
brieven aan de Eerste en Tweede Kamer (inclusief voortgangsrapportages)
in- en externe correspondentie van/aan betrokken partijen (inclusief de beantwoording van burgerbrieven die waren ontvangen naar aanleiding van de publiciteit rond de werkzaamheden van de diverse onderzoekscommissies)
Overig
Voortgangsnotities aan de minister van Financiën
Stukken ten behoeve van de Ministerraad
Stukken met betrekking tot overleg met joodse organisaties: het Centraal Joods Overleg (CJO), European Jewish Congress (EJC), World Jewish Congress (WJC), Joods Maatschappelijk Werk (JMW), Centraal Meldpunt Joodse Oorlogsclaims, het Israël-Instituut
Stukken met betrekking tot Stichting Maror-gelden Overheid (SMO) (Kamer I, II, III), Stichting Individuele Maror-gelden (SIM), Internationaal Fonds
Stukken met betrekking tot voorlichting
Stukken met betrekking tot monitoring van de werkgroep Sinti en Roma, de werkgroep Dwangarbeiders en het Indisch Platform
Stukken met betrekking tot overleg met banken, verzekeraars en de Nederlandse beurs
Documentatie
Het archief bevat:
literatuur
bronnenmateriaal
krantenartikelen
Zwitserse persberichten
algemene persoverzichten
Deelarchieven/ gedeponeerde archieven
Er bevinden zich noch originele archivalia van andere archiefvormers in dit archief, noch gedeponeerde archieven.
Archiefstukken van organisatie/persoon in andere archieven
Archivalia van de archiefvormer bevinden zich niet in andere archieven.
Bronnen
Gesprek met P.C.A. Lamboo, stafmedewerker Institutioneel Onderzoek en Selectiebeleid bij het Ministerie van Financiën, op 10 oktober 2007.