De commissie kreeg opdracht onderzoek te doen naar:
- de toedracht van de verkoop van kleinoden, afkomstig uit de kluis van Lippmann, Rosenthal & Co, Sarphatistraat, Amsterdam (Liro) aan medewerkers van het Agentschap/Waarborgfonds rechtsherstel in 1968.
- de archieven die van belang zijn (geweest) bij de afwikkeling van joodse claims (Liro-kaartsysteem, andere Liro-archieven en overige archieven).
Daartoe zijn de volgende onderzoeksvragen aan de commissie voorgelegd:
1. Welke archieven zijn bij de behandeling van joodse en andere claims van in beslag genomen goederen van belang geweest en wie was verantwoordelijk voor het beheer van de archieven?
2. Waar bevinden deze archieven zich, zijn de archieven volledig en wat is de inhoud van deze archieven?
3. Op welke wijze zijn de betreffende archieven gebruikt bij de afwikkeling van joodse en andere claims van in de oorlog in beslag genomen goederen?
4. Zijn in dat kader aanwijzingen te onderkennen dat met betrekking tot de afwikkeling vergelijkbare gebeurtenissen hebben plaatsgevonden als bij de afwikkeling van de aan het Agentschap in beheer gegeven goederen?
5. Welke categorieën van claims/vragen zijn in de verschillende bij de commissie binnengekomen brieven aan te treffen?
6. Hoe is de systematiek geweest waarmee het naoorlogs rechtsherstel van de goederen is vormgegeven, mede in het licht van voornoemde categorieën van claims/vragen?
7. Werpen de gegevens nieuw licht op de onderscheiden categorieën van claims/vragen?
8. Het uiteindelijk formuleren van een algemeen oordeel over de categorieën claims/vragen en het per categorie aangeven van procedures/werkwijze/procesgang ten aanzien van behandeling van individuele claims.
Gelet op haar opdracht heeft de commissie geconcentreerd op de volgende categorieën:
- Sieraden, edele metalen, diamanten
- Huisraad
- Bedrijven
- Niet-commerciële verenigingen en stichtingen
- Onroerende goederen
- Overige roerende goederen
- Voer- en vaartuigen, paarden
- Kluisjes
- Diamantvoorraden
- Verzamelingen en collecties
De commissie heeft zich niet uitgesproken over monetair goud, banken, verzekeringen, effecten, rechten, hypotheken en kunst.
De activiteiten van de commissie hebben zich met name gericht op archiefonderzoek, interviews en verificatie van gegevens.
Op 29 januari 1998 bracht de commissie-Kordes haar eerste rapport uit en op 9 december 1998 haar tweede rapport. Tegelijkertijd met het rapport-Kordes is de onderzoeksgids Archieven Joodse oorlogsgetroffenen verschenen. Deze onderzoeksgids is door het Algemeen Rijksarchief in samenwerking met het Ministerie van Financiën en het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie op verzoek van de commissie-Kordes samengesteld. Deze archievengids bevat een overzicht van de belangrijkste Nederlandse archieven met gegevens over roof, recuperatie, rechtsherstel en schadevergoeding van vermogens van joden in Nederland in de periode 1940–1987.