De beslissing van de Nederlandse regering in Londen 'dat het na de plaats gehad hebbende voorlopige bestudering van het vraagstuk, wenselijk is, dat geformuleerde voorstellen worden ontworpen met betrekking tot het herstel van het rechtsverkeer van en in het Koninkrijk na afloop van de vijandelijke bezetting van Nederland en Nederlandsch-Indië'.
Inrichting van de organisatie
Leden van de commissie waren:
Prof.mr. J. Eggens, voorzitter
Mr. G.W. Belinfante, secretaris
Mr. H. van Blankenstein
Mr. F.H.J. Snijders
Mr. P.J. Jansen
Doelstelling
De taakopdracht van de commissie was: ‘…het doen van geformuleerde voorstellen, teneinde na afloop van de vijandelijke bezetting van delen van het Koninkrijk zo spoedig mogelijk te kunnen geraken tot herstel van het als gevolg van de oorlog verbroken rechtsverkeer en redres van onder vijandelijke invloed gepleegde ontoelaatbare inbreuken op burgerlijke rechten, alsmede een systematisch onderzoek naar den aard, de geldigheid en de wenselijkheid van de uitbreiding van de geldigheidsduur van de algemeen bindende maatregelen door de bezetter in de bezette gebiedsdelen van het Koninkrijk gesteld,’
Zie archief J. Eggens, map 4a Afschrift instellingsbesluit d.d. 19 oktober 1942.
Taken
De commissie had tot taak om voorstellen te formuleren voor het herstel van het rechtsverkeer en het rechtsherstel na de bevrijding. De commissie deed systematisch onderzoek naar de geldigheid, de aard en de 'wenselijkheid van het doen voortbestaan van maatregelen van de bezetter'. Uit deze voorbereiding zijn drie wetsbesluiten voortgekomen: het Besluit Bezettingsmaatregelen (Stb. E 93), het Besluit Herstel Rechtsverkeer (Stb. E 100) en het Besluit Vijandelijk Vermogen (Stb. E 133).
Aalders, G., Berooid. De beroofde joden en het Nederlandse restitutiebeleid sinds 1945 (Amsterdam 2001).
Klein, P.W., Het rechtsherstel gewogen:. Vragen mèt en zonder antwoord, Bijlage 2 van het Eindrapport van de Contactgroep Tegoeden WO II (Amsterdam 2000).
Veraart, W., Ontrechting en rechtsherstel in Nederland en Frankrijk in de jaren van bezetting en wederopbouw (Rotterdam 2005).
Omvang: 810 pagina’s. De inventaris bevat geen inleiding op de Commissie Herstel Rechtsverkeer
Indices op toegang
Alfabetische index op naam, bedrijfsnaam en onderwerp van het archief van het ministerie van Justitie te Londen (alle rubrieken) (inv.nrs. 24131-24174)
Het beperkt openbare gedeelte van dit archief (niet-openbaar categorie B) is alleen ter inzage na schriftelijke toestemming tot raadpleging, te verkrijgen d.m.v. een schriftelijk verzoek (per brief, inclusief onderzoeksopzet) aan de directeur van het Nationaal Archief t.a.v. het hoofd Onderzoek.
Analytische beschrijving van het archief
Het archief van de Commissie Herstel Rechtsverkeer bevat:
1295-1298 Stukken betreffende het instellen van en de werkzaamheden van de Commissie Herstel Rechtsverkeer
1299-1301 Stukken betreffende het buitenwerkingstellen van de wetgeving van de bezetter, 1942-1944
1302 Stukken betreffende de belastingwetgeving van de bezetter, 1943
1303 Concepten herstelwetgeving, 1943
1304-1305 Stukken inzake de registratie van effecten (voorwerk verricht door New Yorkse Commissie voor het registratiebesluit effecten)
1306-1309 Stukken betreffende de afwikkeling van het vijandelijk vermogen, 1942-1944
1310 Rapporten van het ministerie van Handel, Nijverheid en Scheepvaart, van Van Mook, Blone en van de Commissie Rechtsverkeer in oorlogstijd (CORVO), 1941-1944
1311 Notitie betreffende de vergoeding van oorlogsschade, 1943
1312 Stukken betreffende de schorsing van de tenuitvoerlegging van straffen, 1943-1944