In het kader van de restitutie van Joodse oorlogstegoeden zijn aan de Nederlands-Joodse gemeenschap maror-gelden ter beschikking gesteld als uitvloeisel van:
een overkomst die op 13 juli 2000 was gesloten tussen het CJO en de Stichting Platform Israël met de Nederlandse Vereniging van Banken, de Vereniging voor de Effectenhandel en de Amsterdam Exchanges N.V (AEX) èn
een overeenkomst die op 11 november 1999 was gesloten tussen het CJO en het Verbond van Verzekeraars.
Ten behoeve van het beheer en de verdeling van deze gelden werd de stichting Collectieve Maror-gelden Nederland opgericht.
Rechtsvorm
Stichting
Inrichting van de organisatie
De COM heeft een bestuur, een Gemeenschapsraad, een bezwarencommissie en een Bureau Maror-gelden.
Het bestuur is belast met het besturen van de COM en het beheren van het vermogen van de COM. Anno 2004 bestond het bestuur uit:
Dhr. B. Wesly, voorzitter
Dhr. E.J. van den Bergh, secretaris
Mw. C.M. van Praag, penningmeester
Dhr. D. Pappie, bestuurslid
Dhr. M. Minco, bestuurslid
Dhr. R.J. Kat, bestuurslid
Dhr. B. de Bruijn, bestuurslid
De Gemeenschapsraad vertegenwoordigt de Joodse gemeenschap. De leden worden benoemd door het CJO en door het Platform Infrastructuur Nederland (PIN, een samenwerkingsverband tussen instellingen en fondsen die gericht zijn op de joodse gemeenschap in Nederland).
De Gemeenschapsraad is een onderdeel van de COM en heeft onder meer de volgende taken:
het goedkeuren van de begroting, het beleidsplan en de overige jaarstukken
het adviseren van het bestuur
de controle van het (financiële) beleid
Daarnaast heeft de Gemeenschapsraad een taak bij de benoeming, schorsing en het ontslag van bestuursleden van de stichting. Het CJO benoemt de bestuursleden maar doet dit in overleg met onder andere de Gemeenschapsraad. Ten slotte is de Gemeenschapsraad één van de adviserende instanties in het geval van een statutenwijziging van de COM.
De bezwarencommissie adviseert het bestuur over door aanvragers van uitkeringen, leningen of garanties ingediende bezwaren tegen de door het bestuur genomen besluiten.
Voor de verdeling van de beschikbare gelden werd in augustus 2000 'Bureau Maror-gelden' opgezet. Dit Bureau bood de Stichting Maror-gelden Overheid (SMO) en de SIM ondersteuning in de coördinatie en verwerking van aanvragen. Bureau Maror-gelden is tevens het uitvoeringsbureau van de COM en heeft bovendien de functie van helpdesk voor de aanvragers.
Doelstelling
De COM heeft ten doel het beheren en (doen) verdelen van de gelden ten behoeve van collectieve doelen binnen de Nederlandse Joodse Gemeenschap. De COM behandelt met name aanvragen van belanghebbenden die in Nederland zijn gevestigd. Maar ook buitenlandse, niet-Israelische, organisaties die zich structureel inzetten voor de Nederlands-Joodse gemeenschap kunnen een aanvraag indienen. Een dergelijke aanvraag moet zowel door de COM als door Stichting Collectieve Maror-gelden Israël (SCMI) worden goedgekeurd.
Taken
De COM beheert de Maror-gelden van private partijen (banken, beurs, verzekeraars) die bestemd zijn voor collectieve doelen binnen de joodse gemeenschap in Nederland en verstrekt daaruit projectsubsidies. De toetsing van subsidieaanvragen vindt plaats aan de hand van het Uitkeringsreglement Stichting Collectieve Maror-gelden Nederland en het beleidsplan.
De taken van de COM zijn hierbij:
het vaststellen van het Uitkeringsreglement
het (doen) beoordelen of een aanvraag voor een uitkering voldoet aan de in het Uitkeringsreglement voor toekenning van een uitkering vermelde criteria
Het (doen) vaststellen van de hoogte van het bedrag dat als uitkering aan een aanvrager wordt verstrekt
Het op basis van het Uitkeringsreglement (doen) verstrekken van uitkeringen, leningen en garanties
Het woord 'maror' betekent het bittere kruid, mierik, en herinnert aan bittere tijden. 'Maror' staat eveneens voor de woorden 'morele aansprakelijkheid roof en rechtsherstel'.
Het archief van het 'Bureau Maror-gelden' wordt momenteel bewerkt door de Centrale Archief Selectiedienst te Winschoten. Ten tijde van de bewerking is het archief niet toegankelijk.