Het archief van het ministerie van Buitenlandse Zaken te Den Haag over de periode mei-augustus 1945 is bekend onder de naam 'Tweede Haags Archief'. Hiermee wordt een onderscheid gemaakt met het 'Eerste Haags Archief', dat tijdens de Duitse bezetting in de periode mei 1940 tot aan de opheffing in juni 1942 door een kleine staf van in Nederland achtergebleven ambtenaren werd gevormd.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken hield zich voornamelijk bezig met de veelzijdige uitvoerende taken van de buitenlandse dienst:
- staatsbelangen op politiek en economisch gebied
- belangen van het bedrijfsleven
- belangen van particulieren
Het archief bevat veelal dunne dossiers, die soms slechts een kennisneming, doorverwijzing, doorzending of korte beantwoording bevatten. Omdat dit archief veel oorlogsgerelateerde stukken bevat, kunnen de dossiers inhoudelijk zeer interessant zijn. Het archief bevat geen nota's of neerslag van uitgebreid intern overleg.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken was niet specifiek belast met het naoorlogse rechtsherstel en sociale zorg voor oorlogsgetroffenen, maar deze zaken werden wel door het departement behandeld. Het archief bevat onder andere stukken betreffende restitutie en annexatie.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken was reeds voor de oorlog verantwoordelijk voor de opsporing van vermiste Nederlanders in het buitenland en de repatriëring. Na de bevrijding werden deze taken ook uitgevoerd door andere instanties, zoals de Regeringscommissaris voor Repatriëring, het Militair Gezag en het Informatiebureau van het Nederlandse Rode Kruis. In dit archief zijn vooral dossiers betreffende vragen van Nederlanders over de verblijfplaats van familieleden en bekenden. Schrijvers wilden geïnformeerd worden omtrent (de toestand en verblijfplaats van) vermiste, geïnterneerde of repatrieerde familieleden. Indien het departement geen antwoord had, werd het verzoek om informatie doorgestuurd naar het Informatiebureau van het Nederlandse Rode Kruis. Elk verzoek werd in een apart dossier opgeborgen. In de inventaris zijn de dossiers op naam ontsloten onder vermelding van de vermiste of repatriant in kwestie.
Ook zijn er dossiers met verzoeken om vrijlating van geïnterneerden in Nederland. Daarnaast zijn er diverse dossiers over Nederlandse krijgsgevangenen in Duitsland en Azië aanwezig. In de inventaris worden ook bij deze dossiers de namen van de personen in kwestie vermeld.
Doordat het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag ondergeschikt was aan het departement in Londen kan dit archief niet los gezien worden van het 'Londens archief'. Veel dossiers in Den Haag zijn 'spiegel-dossiers' van de dossiers die door het departement in Londen zijn gevormd. Volledigheidshalve dient tijdens onderzoek ook de stukken in het Londens Archief geraadpleegd te worden.