Marcel Henri Bregstein was de oudste zoon uit een welgesteld gezin van Russisch-Franse afkomst. Na het gymnasium studeerde hij rechten in Amsterdam, waarna hij in 1927 cum laude promoveerde op een proefschrift over ongegronde vermogensvermeerdering. Na zijn promotie werkte Bregstein enige jaren in de advocatuur. In 1934 maakte hij de overstap naar de academische wereld en werd hoogleraar privaatrecht aan de Nederlandsche Handels-Hoogeschool in Rotterdam. Bregstein kwam in 1939 terug aan de Gemeentelijke Universiteit van Amsterdam waar hij werd aangesteld als hoogleraar Handelsrecht en Faillissementsrecht. In april 1940 werd hij tevens plaatsvervangend Rijksadvocaat. Vanwege zijn Joodse afkomst werd Bregstein in november 1940 uit al zijn ambten ontzet. Hij wist echter deportatie te voorkomen op grond van zijn huwelijk met de niet-Joodse Maria Bakker.
Tijdens de oorlog en na de bevrijding hield Bregstein zich actief bezig met het, vooral civielrechtelijke, rechtsherstel in de ontwrichte Nederlandse samenleving. In 1945 werd hij opnieuw benoemd tot hoogleraar, ditmaal tot de leerstoel burgerlijk recht en burgerlijk procesrecht, wederom aan de Universiteit van Amsterdam. In het academische jaar 1951-1952 was hij daar tevens rector magnificus. Naast zijn academische carriere was Bregstein actief in verschillende juridische commissies en organisaties.
Juridisch adviseur van het ministerie van Financiën (met name inzake de liquidatie van vijandelijk vermogen in internationaal verband).
Nederlands vertegenwoordiger bij internationale onderhandelingen en conferenties, o.a. onderhandelaar bij het Inter-Allied Reparation Agency (IARA) en commissielid van de Committee of Experts on German External Assets.
Lid van de Afdeling Effectenregistratie van de Raad voor het Rechtsherstel.
Voorzitter Adviescommissie Rechtsherstel en Beheer te Amsterdam.
Bregstein representeerde na de oorlog verschillende bedrijven en personen in hun strijd verloren tegoeden (meestal effecten) terug te vorderen.
Ankum, H., 'Herinneringen aan Marcel Henri Bregstein', Pro memorie. Bijdragen tot de rechtsgeschiedenis der Nederlanden 4, afl. 1 (z.p. 2002) 192-194.
Asser, C., M.H. Bregstein en P. Scholten, Mr. C. Asser's Handleiding tot de beoefening van het Nederlands Burgerlijk Recht (Zwolle 1954).
Bregstein, M.H., 'De ontwikkeling van de algemeene contractenleer in het B.W. van 1838 tot heden', Gedenkboek Burgerlijk Wetboek 1838-1938 (Zwolle 1938) 437-471.
Bregstein, M.H., 'Ongegronde vermogensvermeerdering, I-IV', Weekblad voor privaatrecht, notaris-ambt en registratie (z.p. 1948) 4043-4046.
Bregstein, M.H., 'De restitutie van effecten in internationaal verband', Weekblad voor privaatrecht, notaris-ambt en registratie (z.p. 1952) 4227-4229.
Bregstein, M.H., Verslagen van de colleges burg. recht gegeven door Prof. Mr. M. H. Bregstein in de jaren 1949-1957 opgenomen door zijn assistenten (z.p. ca. 1957).
Bregstein, M.H., 'Moet den rechter de bevoegdheid toekomen verbintenissen uit overeenkomst op bepaalde gronden, zooals de goede trouw, te wijzigen?: Praeadvies', Handelingen der Nederlandsche Juristen-Vereeniging 66 (z.p. 1936) 1-88.
Bregstein, M.H., De betrekkelijke waarde der wet (Zwolle 1952).
Bregstein, M.H., Het gezag van de rechtspraak tegenover het geldende recht (Haarlem 1939).
Bregstein, M.H., De beteekenis der wilsovereenstemming voor de uitlegging van overeenkomsten (Haarlem 1935).
Bregstein, M.H., De betrekkelijke waarde der wet (Zwolle 1952).
Bregstein, M.H., 'In memoriam Prof. Mr. P. Scholten', Rechtsgeleerd magazijn Themis. Tijdschrift voor publiek- en privaatrecht (z.p. 1945).
Bregstein, M.H., 'Eenige juridische kantteekeningen bij het wetsontwerp tot verlaging van sommige vaste lasten', Economisch-statistische berichten. Algemeen weekblad voor handel, nijverheid, financiën en verkeer (z.p. 1935).
Bregstein, M.H., 'De wetgever en de goudclausule', Economisch-statistische berichten. Algemeen weekblad voor handel, nijverheid, financiën en verkeer (z.p. 1936).
Bregstein, M.H., 'Het wetsontwerp op het buiten effect stellen der goudclausules', Economisch-statistische berichten. Algemeen weekblad voor handel, nijverheid, financiën en verkeer (z.p. 1936).
Bregstein, M.H., 'De Staat-schuldeischer en de Staat-schuldenaar in rekening-courant uit hoofde van den Postchèque- en Girodienst', Economisch-statistische berichten. Algemeen weekblad voor handel, nijverheid, financiën en verkeer (z.p. 1937).
Bregstein, M.H., 'De strijd tegen de wilde autobussen', Economisch-statistische berichten. Algemeen weekblad voor handel, nijverheid, financiën en verkeer (z.p. 1938).
Cleveringa, R.P. e.a., 'In memoriam Marcel Henri Bregstein', Rechtsgeleerd magazijn Themis. Tijdschrift voor publiek- en privaatrecht (z.p. 1957).
Schoordijk. H.C.F., Ongegronde vermogensvermeerdering: college ter herdenking van de promotie op woensdag 14 december 1927 van Marcel Henri Bregstein tot Doctor in de Rechtsgeleerdheid, gegeven in de Aula van de Universiteit van Amsterdam op vrijdag 16 december 1977 (Zwolle 1977).
Veraart, W., Ontrechting en rechtsherstel in Nederland en Frankrijk in de jaren van bezetting en wederopbouw (Rotterdam 2005).
Het archief is in zijn geheel beperkt openbaar. Het is slechts raadpleegbaar na verkregen toestemming van de directeur van het NIOD.
Analytische beschrijving van het archief
Het archief bevat bescheiden die in rubrieken zijn ingedeeld:
Inter Allied Reparation Agency. Bevat o.a. algemene informatie, rapporten, memoranda en notulen. Stukken betreffende overeenkomsten m.b.t. herstelbetalingen door Duitsland en stukken van de Committee of Experts on German External Assets. Diverse correspondentie van Bregstein, een nota betreffende uit Nederland geroofd goud en stukken over de onderhandelingen met de Verenigde Staten van Amerika, België, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Zweden en Zwitserland inzake de 'intercustodiale geschillen'.
Raad voor het Rechtsherstel. Algemene stukken over de Raad voor het Rechtsherstel en enkele zaken die behandeld werden door de afdeling Rechtspraak. Diverse stukken van de afdeling Effectenregistratie, o.a. vergaderstukken, nota’s, memoranda etc. Stukken betreffende specifieke rechtszaken en beschikkingen en pleitnota’s. Daarnaast correspondentie en stukken inzake internationale effectenaangelegenheden.
Advisering en bijdragen aan wetten en wetswijzigingen. Diverse adviezen, voornamelijk uitgebracht door Bregstein en bijdragen aan wetten en wetswijzigingen.
Rechtszaken. Bregstein representeerde na de oorlog verschillende bedrijven en personen in hun strijd verloren goederen (meestal effecten) terug te vorderen. In zijn archief bevindt zich de neerslag van diverse zaken.
Nederlandse Beheersinstituut. Correspondentie tussen Bregstein en het Nederlandse Beheersinstituut.